MISA 24 SATA DNEVNO

CRKVA SLUŽI MISU BEZ PREKIDA KAKO BI SPASILA OBITELJ OD DEPORTACIJE Dok misa traje, obitelj je sigurna pa se svećenici izmjenjuju za oltarom

 
 Facebook

Jedna crkva u Nizozemskoj bez prekida služi svetu misu 24 sata dnevno već duže od mjesec dana kako bi spriječili deportaciju jedne armenske obitelji, piše Euronews.

Crkva Bethel u Den Haagu privremeni je dom obitelji kojoj prijeti deportacija. Kako policija ne smije ući u crkvu, niti deportirati obitelj dok traje misa, svećenici su pokrenuli svetu službu koja traje bez prekida već više od 700 sati dok se svećenici izmjenjuju za oltarom.

Obitelj Tamrazyan napustila je Armeniju 2009. godine radi očevog političkog aktivizma. Posljednje tri godine žive u Katwijku, u centru za tražitelje azila, gdje se nalazi i Reformistička crkva (Gereformeerde Kerk).

No u rujnu ove godine obitelj je obaviještena da je izdan nalog za njihovu deportaciju. Zbog toga je 21-godišnja Hayarpi Tamrazyan objavila video u kojem apelira na nizozemske političare da im odobre azil.

'Ovaj tjedan trebali bi nakon devet godina biti izbačeni iz Nizozemske. U ime svog brata i sestre molim vas za pomoć.'

Nedugo nakon odluke o deportaciji, obitelj se sklonila u crkvu u Katwijku rekavši da se više ne osjećaju sigurnima u centru za tražitelje azila.

'Dva su razloga zašto se nadamo da će obitelji biti odobren azil. Kao prvo, postoje velike šanse da će otac obitelji u Armeniji biti ubijen. A drugo, djeca žive u Nizozemskoj već devet godina i ovdje se osjećaju kao doma', stoji u službenom priopćenju crkve.

Iako im je crkva u Katwijku pružila privremeno utočište, i dalje je postojala opasnost od deportacije. No tad je u pomoć uskočila crkva Bethel iz Den Haaga.

Naime, njihov pastor Axel Wicke ponudio im je smještaj u prostorima crkve i 26. listopada započeo s kontinuiranim služenjem svete mise dok se pitanje njihovog azila ne razriješi.

Sveta misa se služi 24 sata dnevno, a svećenici se izmjenjuju za oltarom kako ne bi bilo prekida.

Crkva je za svoj čin primila mnogo poruka podrške , a članovi crkve na društvenim mrežama objavljuju fotografije i snimke mise koja bez prekida traje kako bi podigli svijest javnosti o problemu ove obitelji.

I Hayarpi Tamrazyan putem Twittera je izrazila zahvalnost u ime čitave svoje obitelji.

U međuvremenu se pročulo za ovu akciju crkve, pa su, osim puten društvenih mreža, ljudi počeli izražavati svoju podršku i dolaskom na neprekidnu misu.

Kelly Merks, Amerikanka koja studira u Nizozemskoj, kazala je da u crkvi vlada topla i prijateljska atmosfera te da svatko tko dođe 'postane bolja osoba'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:02