JAKO DUGA ISTRAGA

CRNA GORA RASVIJETLILA SLUČAJ UBOJSTVA STAR 13 GODINA U napadu na poznatog književnika Jevrema Brkovića likvidiran je njegov vozač

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.10.2019. u 12:33

CROPIX

 

Crnogorska policija nakon 13 godina istrage uhitila je jednog od napadača na poznatog književnika Jevrema Brkovića i njegovog vozača Srđana Vojičića, koji je u tom napadu i ubijen, prenosi u petak crnogorski dnevnik Dan.

Kako navodi list, policija je jučer, točno na godišnjicu napada, uhitila Željka Vukovića (37) iz Podgorice.

“Nakon duge i detaljne istrage, rasvijetljeno je ubojstvo Srđana Vojičića, koje se dogodilo 24. listopada 2006. godine. U sklopu ove istrage vještačeni su brojni tragovi i saslušano je više osoba. Operativnom obradom i vještačenjem određenih tragova policija je došla do sumnje da je Željko Vuković sudjelovao u izvršenju ovog kaznenog djela”, doznaje dnevniku “Dan” iz crnogorske Uprave policije.

Vojičić je ubijen u centru Podgorice ispred stambene zgrade u kojoj živio crnogorski književnik Jevrem Brković. Tri maskirane osobe te večeri su sačekale Brkovića ispred ulaza stambene zgrade i počele ga tući, dok je njegov vozač bio u automobilu. Vojičić je pokušao pomoći Brkoviću, ali je na njega zapucano iz vatrenog oružja i on je ubrzo preminuo.

crna gora podgorica 21052006
referendum za samostalnu crnu goru jevrem brkovic
foto: srdan vrancic
-desk-
Srđan Vrančić / CROPIX
 

Jevrem Brković je jučer, na 13. godišnjicu Vojičićeva ubojstva, ponovio da je motiv napada i likvidacije njegov roman Ljubavnik Duklje, u kojem je pisao o vezama crnogorske vladajuće političke i poslovne elite s organiziranim kriminalom. U romanu, koji je objavljen nekoliko mjeseci uoči napada, Brković je u jednom poglavlju opisao vjenčanje u Milanu u kojemu su, unatoč pseudonimima, snažne asocijacije na desetak kontroverznih ličnosti s crnogorske kriminalne i javne scene.

Književnik Jevrem Brković i ranije je doživljavao napade koji su tada bili politički motivirani, naročito početkom ’90-tih godina, kada se usprotivio napadu na Dubrovnik. Zbog svog stajališta je morao napustiti Crnu Goru i emigrirati u Hrvatsku, odakle se vratio 1999. godine.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo