ŠTETOČINA

CRNI AZIJSKI DRVAŠ NAPAO SLOVENSKE ŠUME Izazvao katastrofu, posjeći će milijune kubika stabala

 Pixabay

Crni azijski drvaš, lat. Xylosandrus germanus, štetnik koji uništava crnogorično drveće, izazvao je ove godine katastrofalne štete u slovenskim šumama, pa se procjenjuje da će zbog njega prisilno morati biti posječeno dva milijuna kubičnih metara drvene građe, ocjenjuje ministarstvo poljoprivrede.

Šef uprave za šumarstvo u tom ministarstvu kazao je da još kontroliraju situaciju s tim štetnikom koji se razvija ispod kore drveća, te da je ovogodišnja situacija rezultat niskih temperatura kad je drveće prije dvije godine bilo okovano ledom.

Tada je u šumama ostalo mnogo grana i slomljenog drveća, što pogoduje ovom štetnom kukcu, ali radi se i o utjecaju klimatskih promjena na slovenske šume koje su prema ocjenama mnogih najveće slovensko prirodno bogatstvo.

Prema površini šuma po glavi stanovnika Slovenija je jedna od najpošumljenijih država u Europskoj uniji, odmah iza Švedske i Finske, a pod šumom je skoro dvije trećine njene površine.

Najveći napad tog štetnika u Sloveniji je do sada bio zabilježen 2005. kad je zbog njegova napada trebalo posjeći 750.000 kubika drveta, no lani je posječeno i više - dva milijuna kubika, a toliko će se morati odstraniti iz šuma i ove godine.

Zbog krizne situacije u šumama ministar poljoprivrede Dejan Židan oformio je posebnu stručnu skupinu sa zadatkom da riješi problem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:02