BUŠENJE JADRANSKOG MORA

CRNOGORCI PORUČUJU 'Ukoliko dođe do ekološkog incidenta više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora'

Tvrdnje da naftne bušotine mogu dovesti do 'gašenja' turizma u Crnoj Gori, demantirao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović
Ilustracija
 Boris Kovacev / HANZA MEDIA

'Nije mi poznato da je bilo gdje u svijetu došlo do gašenja turizma zbog istraživanja nafte i plina, čak znam određene dijelove svijeta gdje bušotine i turizam idu paralelno i to su možda najpopularnije turističke destinacije. Da ne idemo dalje od Rima, Venecije, Dalida", rekao je Radulović.

Nevladin sektor i ekološki stručnjaci tvrde da je Crna Gora potpisala 'smrtnu presudu' i da će na ovaj način ugasiti turizam, piše B92.

Međutim, prema riječima Radulovića, turisti niti odlaze niti dolaze zbog naftnih bušotina.

'Naprotiv, to nema veze jedno sa drugim. Gosti će doći ukoliko mi neke druge stvari napravimo, kao na primjer: unaprijedimo našu ponudu, budemo atraktivniji i lakše dostupni, onda ćemo imati veći broj gostiju nezavisno bilo bušotina ili ne bilo", objasnio je Radulović.

Međutim, predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja ne isključuje mogućnost da protivnicima ovog projekta isti ne odgovora iz nekih drugih razloga, a ne ekoloških.

Kako ističe Radulović, ukoliko bi i došlo do ekološkog incidenta Crna Gora bi najmanje bila ugrožena.

'Ako ćemo pričati o ekološkoj ugroženosti, onda bi puno više ugroženija bila Južna Dalmacija nego Crna Gora, jer se bušotine nalaze točno na mjestu gdje teče morska struja, koja je dosta jaka i ide od Albanije pored Crne Gore prema Hrvatskoj. Prema tome, ukoliko dođe do nekih ekoloških problema više bi Hrvatska stradala nego Crna Gora, koja to ne bi ni osjetila', kazao je Radulović.

Bušenje Jadranskog mora izvodit će se uz pomoć najsuvremenije tehnike što, tvrdi Radulović, skoro da i isključuje mogućnost ekološkog incidenta.

'Također znam i šta bi značio pronalazak nafte ne samo za crnogorsku ekonomiju već i za narod Crne Gore', zaključio je Radulović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 14:52