GRANIĆNE OPHODNJE

CRNOGORSKA POLICIJA SPRIJEČILA 300 ILEGALNIH ULAZAKA MIGRANATA U BiH Krijumčare ih u nehumanim uvjetima, uglavnom noću

 
Ilustracija
 Robert Fajt / CROPIX

Crnogorska granična policija u prvih šest mjeseci 2019. spriječila je skoro 300 ilegalnih ulazaka migranta iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, kazali su u nedjelju pripadnici granične policije te zemlje.

Crnogorski i bosanskohercegovački granični policajci u zajedničkim ophodnjama obilaze 80 kilometara dug zeleni pojas granice između te dvije države i sve češće nailaze na krijumčare koji migrante pokušavaju prevesti preko granice u nehumanim uvjetima, kazali su predstavnici policije za Radio Televiziju Crne Gore.

„U jednom slučaju je pronađeno čak 14 osoba smještenih u jednom putničkom vozilu u nehumanim uvjetima, koje je državljanin Crne Gore namjeravao nezakonito prebaciti u BiH“, kazao je za RTCG Slavko Peković iz crnogorske granične policije.

Pripadnici crnogorske službe spasavanja početkom prošlog tjedna pronašli su troje migranata u brdima iznad Herceg Novog koji su pokušali ilegalno ući u Republiku Hrvatsku, ali su se izgubili i tri dana proveli na nepristupačnom terenu.

“Riječ je o troje stranih državljana, srednje dobi, dva muškarca i jednoj ženi. Bili su u jako lošem fizičkom stanju i maksimalno iscrpljeni”, priopćio je tada Vlado Pejović iz Službe zaštite i spasavanja iz Herceg Novog.

Kako prenosi RTCG, krijumčari od migranata uzimaju i preko 100 eura po osobi da ih dovedu blizu granice s Hrvatskom ili BiH, a nerijetko migrantima pomaže i lokalno stanovništvo s obje strane granice. Uglavnom se kreću noću, pa crnogorska policija na granicama koristi suvremene termovizijske uređaje kako bi ih zaustavila u njihovom poduhvatu.

“Ono što je osnovna funkcija termovizijskijskih skenera je da uzbune organe na terenu, da im jave na kojem putnom pravcu se događaju neke aktivnosti da bi pravovremeno reagirali”, naveo je pripadnik crnogorske granične policije.

Sredinom 2018. crnogorska granična policija je s kolegama iz BiH i Albanije uspostavila zajedničke granične ophodnje kako bi zaustavili priljev migranata na takozvanoj „priobalnoj migrantskoj ruti“ (Albanija-Crna Gora-BiH-Hrvatska).

U Crnoj Gori je broj tražitelja azila prošle godine u odnosu na 2017. utrostručen i podneseno je čak 3.104 zahtjeva za međunarodnu zaštitu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:08