BIVŠI MILJENIK POLITIKE

CRNOGORSKI TODORIĆ: 'KLJUČNU SNIMKU ČUVAM ZA KRAJ, NE ŽELIM ZAVRŠITI KAO KHASHOGGI' Kako je odbjegli tajkun postao neprijatelj br. 1 šefa države

 
Duško Knežević (lijevo) i Milo Đukanović (desno)
 CROPIX

Dežurni neprijatelj br. 1 crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića, odbjegli tajkun i nekadašnji donator vladajućih Duško Knežević, nastavlja s ofenzivnim medijskim operacijama radi diskreditacije svojega nekadašnjeg partnera.

Sukladno ranijim najavama, Knežević je u najnovijoj epizodi ove političko-pravosudne sapunice objavio priču o tome kako je Đukanović svojedobno “oprao” prvi milijun i pol eura preko kredita grčke Pireus banke u Londonu.

Sporni kredit

Podgoričkom portalu IN4S (koji se služi ćiriličnim pismom te se samodefinira kao platforma za vijesti iz Crne Gore, Srbije, Republike Srpske i Rusije) otkrio je kako je novac koji su crnogorski državljani Duško Ban i Željko Mihailović sa svojih računa u Švicarskoj položili kao garanciju za sporni kredit zapravo pripadao Mili Đukanoviću.

Imena formalnih vlasnika tih švicarskih računa najdugovječnijem su političkom lideru u ovome dijelu svijeta služila kao paravan za čuvanje deponirane zarade od zajedničkih sumnjivih poslova, bilo da je riječ o tranzitu cigareta ili drugim vrstama biznisa – poručio je Knežević iz svojega londonskog zapećka.

Dometnuo je i da se nikad ni o kakvu aranžmanu nije dogovarao s Banom i Mihailovićem, nego isključivo s Milom. Na Đukanovićevu zamolbu, bivši je dvorski bankar navodno osmislio model prebacivanja tog novca putem legalnih bankarskih kredita u njegovu osobnu riznicu. Kneževićeva Atlas grupa jamčila je za Đukanovićev kredit kod Pireus banke u Londonu, a novac sa švicarskih računa prethodno je uplaćen na račun Kneževićeve tvrtke.

Sve je okončano na obostrano zadovoljstvo, tj. tako da je Duško Mili na ruke donio milijun i pol eura keša. Knežević je, po vlastitom priznanju, naknadno sudjelovao i u dodatnoj oplodnji Milinih milijuna, jer je bio zadužen i za fiktivnu burzovnu transakciju dionica Prve banke na kojoj je Đukanović navodno “još višestruko zaradio”.

Malverzacije

Medijsko bombardiranje Đukanovića najčuvanijim poslovnim, stranačkim i dvorskim tajnama – kojem se ne nazire skori kraj – počelo je u siječnju nakon što su u prosincu istražitelji počeli kopati po navodnim financijskim malverzacijama Kneževićeve Atlas grupe. Bivši bankar prve obitelji i jedan od najvećih donatora vladajućega DPS-a pobjegao je iz zemlje i pod zaštitom britanskog državljanstva postao svojevrsni crnogorski Todorić.

Sustavno kapanje sočnih detalja iz dugogodišnjeg suradničkog odnosa s crnogorskom političkom elitom ipak nije uspjelo destabilizirati Đukanovića kako se očekivalo na temelju razornog potencijala dosad upotrijebljenog “medijskog oružja”.

Prosvjedi protiv koruptivne vlasti Mila Đukanovića, ambiciozno najavljeni u Podgorici, uspjeli su izvući na ulicu manje od tisuću građana. Poznavatelji prilika podno Lovćena uvjereni su da je razoran politički efekt ovoga bučno raskinutog prijateljstva nehotice ugušio sam Knežević nedavnim optužbama koje su aludirale da je Đukanović krivotvorio rezultate referenduma o neovisnosti Crne Gore.

Prosrpski interesi

Time je priča iz sfere korupcijskog skandala naglo skrenula u geopolitička i ideološka svrstavanja oko ideje državne neovisnosti, pa se čitav Kneževićev iskaz sve češće čita i tumači kao alat proruskih i prosrpskih interesnih sfera.

Sve epizode sapunice Nnežević vs. Đukanović

“Ključnu snimku čuvam za kraj, ne želim završiti kao Khashoggi

1. epizoda: Objava snimke na kojoj Knežević gradonačelniku Podgorice i glavnom tajniku DPS-a predaje donaciju od 100.000 nigdje registriranih eura

2. epizoda: Objava audiosnimke na kojoj viceguverner Centralne banke Crne Gore Velibor Milošević od Kneževića traži novac za objavu pozitivnog revizorskog izvještaja

3. epizoda: Knežević izjavljuje za medije da je u 20 godina dao desetke milijuna eura DPS-u, sve zbog ucjena Mila Đukanovića

4. epizoda: Knežević objavljuje da je Milina sestra, odvjetnica Ana Đukanović, na privatizaciji Telekoma zaradila milijune eura

5. epizoda: Knežević objavljuje da je Đukanović tajni vlasnik vile u elitnom dijelu Podgorice, vrijedne više od 2 milijuna eura

6. epizoda: Knežević obznanjuje detalje o pranju Milina novca u švicarskoj banci putem kredita Pireus banke i njegovoj oplodnji putem fiktivnih burzovnih transakcija

Slijedi: Knežević najavljuje da raspolaže s 20 tisuća dokaza protiv vladajuće obitelji, uključujući snimku na kojoj izravno daje novac Mili Đukanoviću. Taj video, kaže, čuva za kraj serijala, jer ne želi završiti kao novinar Jamal Khashoggi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:27