ITALIJA

Čuda pape Ivana Pavla II i među onima koji nisu katolici

 AP

RIM - I hindusi, budisti, muslimani i ateisti pišu pisma da su čudesno ozdravili zahvaljujući nebeskom zagovoru pokojnoga Ivana Pavla II – obznanila je u nedjelju rimska la Repubblica, objavljujući i preslike nekih od tih pisama prispjelih, kažu, postulatoru kauze za beatifikaciju Ivana Pavla II mons. Slawomiru Oderu.

Bruner baker iz Teksasa piše: „Imao sam rak na debelom crijevu, bio sam pun metastaza i umirao sam. Tumor je nestao kada sam zaiskao pomoć od pape Wojtyle. Ja sam baptist.“ D. W. Richards, koji se definira slobodnim anglikancem, piše da je pretrpio nesreću, potrgavši mišiće i ligamente u nozi, da su bolovi bili stalni i neizdrživi, ali da je u noći smrti Ivana Pavla II sanjao netom umrlog papu i da je sljedeće jutro bol nestala. Irina Grigorjevna Klinova, pravoslavna Ruskinja iz Moskve, piše da joj je „sun bio nepomičan u krevetu tri godine. Među ikonama u kući imam i lik poljskog pape, veoma sam mu se molila. Nakon nekog vremena Ilja je ustao i sada hoda.“

Novinarka Anna Maria Liguori precizira da su ta tri pisma protokolirana u uredu Postulature za beatifikaciju Ivana Pavla II pod brojevima 47, 156, odnosno 853. Da njihovi autori nisu katolici ali da su svojim svjedočanstvima htjeli pridonijeti glasu svetosti na kojemu je umro papa Wojtyla.

Ono što katolici smatraju čudima u načelu se ne događa pripadnicima drugih vjera. Nisu razglašeni slučajevi da se Bogorodica ukazala muslimanima ili judaistima. S Ivanom Pavlom II je drukčije.

„Žanjemo plodove međureligijskog dijaloga; milijuni osoba vidjeli su kako Ivan Pavao II moli pred Zidom plača u Jeruzalemu, ili kako ulazi u Sinagogu u Rimu, a bio je prvi papa koji je to učinio. Osam puta se susreo s Dalaj lamom, duhovnim vođom tibetskog budizma“ – navodi la Repubblica riječi monsignora Odera.

I majka Tereza Calcuttska proglašena je blažena pošto je priznato da je njezinim zagovorom neobjašnjivo ozdravila Monica Besra, koja nije bila katolkinja. Neki liječnici su argumentirano tvrdili da njezino ozdravljenje nije bilo medicinski neobjašnjivo, ali Kongregacija za kauze svetih i Ivan Pavao II su prosudili drukčije, pa je albanska redovnica iz Skopja proglašena blaženom.

Katolička crkva u svecu vidi primjer koji treba ponuditi vjerncima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:33