DORIAN PRIJETI

ČUDOVIŠNI URAGAN SVE BLIŽE KOPNU, OVO BI MOGAO BITI NAJJAČI UDAR U ZADNJIH 25 GODINA! Američki nacionalni centar za uragane donio vijest iz noćne more

 
 Reuters

Američka savezna država Florida proglasila je izvanredno stanje zbog uragana Dorian, za koji se predviđa da će do ponedjeljka postići kategoriju 4. Do istočne obale Floride trebao bi doći u nedjelju navečer, kad bi naleti vjetra već mogli doseći 169 km/h, a u ponedjeljak, na američki Međunarodni praznik rada, vjetar bi mogao biti brzine do 210 km/h.

“Sva predviđanja ukazuju na to da će se Dorian uskoro početi pojačavati i moglo bi doći do naglog intenziteta. Dorian će najvjerojatnije biti najsnažniji u sljedećih dan-dva i zadržat će taj status sve dok ne stigne do kopna”, stoji u posljednjoj prognozi američkog Nacionalnog centra za uragane.

Ako dostigne kategoriju 4 s vjetrom od 210 km/h, šteta bi mogla biti katastrofalna. Mogao bi početi kidati krovove i rušiti zidove kuća, čupati drveće iz korijenja te prouzročiti nestanak struje na nekoliko tjedana ili čak mjeseci.

Područje koje pogodi postalo bi u sljedećih nekoliko tjedana nepogodno za život. CNN piše da bi Dorian mogao biti najopasniji uragan koji će pogoditi Atlantik od uragana pete kategorije Andrewa iz 1992. godine, koji je u južnoj Floridi prouzročio štetu od nekoliko milijardi dolara. Američki predsjednik Donald Trump otkazao je posjet Poljskoj, a guverner Floride Ron DeSantis poziva sugrađane da se pripreme na najgore. Većina ga je već poslušala i nahrlila u dućane opskrbiti se vodom, benzinom, hranom i lijekovima.

Kategorije uragana određuju se prema Saffir-Simpson skali, prema kojoj je najveća kategorija 5, s brzinom vjetra od 252 km/h i više. Od 1935. do 1992., samo su tri uragana jačine kategorije 5 pogodile SAD: neimenovani uragan iz 1935., uragan Camille iz 1969. i uragan Andrew iz 1992. godine. Međutim, posljednje tri godine ta je brojka još više narasla. Uragan Irma je 2017. dosegao 285 km/h, uragan Michael iz 2018. godine 260 km/h, a uragan Maria u 2017. godini 280 km/h.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:00