SRAMOTNA PRAKSA

'ČUJEMO DA TO RADE POSVUDA' Misionarke ljubavi, katolički red koji je osnovala Majka Tereza, prodavale djecu: Siromašnijim klijentima nudile i popust

Majka Tereza
 Profimedia, Alamy

Indijske vlasti zatvorile su utočište koje su u državi Jharkhand vodile pripadnice rimokatoličkog reda Misionarki ljubavi te optužile redovnicu i još jednu osobu za krijumčarenje djece.

Utočište Misionarki ljubavi, reda koji je osnovala Majka Tereza, bilo je namijenjeno trudnim neudanim ženama.

- Priznale su da su prodale najmanje pet ili šest beba parovima koji djecu nisu mogli imati - rekao je Reutersu policijski dužnosnik Aman Kumar.

- Sad istražujemo kako je operacija bila vođena i koliko je još djece prodano zadnjih godina - dodao je Kumar.

Misionarke ljubavi nisu odgovorile na pozive da komentiraju.

Arti Kujur, čelnica socijalne službe u Jharkhandu, rekla je da su redovnice naplaćivale između 40.000 i 100.000 indijskih rupija (od 3800 do 9500 kuna) po djetetu, ovisno o platežnoj sposobnosti kupaca.

- Dobili smo mnogo dojava o tome kako funkcionira to utočište i pratili smo što se ondje događa gotovo šest mjeseci - izjavila je Kujur.

Misionarke ljubavi prestale su 2015. godine organizirati posvajanja jer se nisu složile s vladinom odlukom da se pojednostavi procedura i posvojenje omogući i samohranim ili razvedenim osobama.

Socijalna služba sad će provjeriti svako slično utočište u državi Jharkhand.

- Čujemo da se to događa i drugdje i sve ćemo provjeriti i tome stati na kraj - zaključila je Kujur.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:08