LIDER ROCK GRUPE U2

CURENJE RAJSKIH DOKUMENATA IZAZVALO PANIKU MEĐU BOGATIMA I SLAVNIMA Bono Vox: 'U potpunosti sam zgrožen'

 REUTERS

Vođa irske rock grupe U2, Bono Vox objavio je priopćenje u kojemu stoji da je "u potpunosti zgrožen" optužbama iz Rajskih dokumenata kojima ga se povezuje s litavskom tvrtkom koja je utajila porez, no da istodobno pozdravlja otkrivanje takvih podataka.

Po podacima iz dokumenata koji su procurili preko dviju agencija za offshore usluge s Bermudskog otočja i iz Singapura, irski je rocker dioničar malteške tvrtke, koja je uložila u trgovački centar u Litvi preko jednoga litavskog holdinga optuženog za pribjegavanje metodama porezne optimizacije.

Bono je "u potpunosti zgrožen kao manjinski dioničar, kao i zbog toga što se njegovo ime povezuje s protuzakonitim poslovima", prenose BBC i britanski Guardian.

Tvrdi da je "dobio jamstva uprave tvrtke po kojima ona u potpunosti poštuje svoje fiskalne obveze".

"No bez obzira na to pozdravljam ovo otkriće. Aferu shvaćam vrlo ozbiljno. Oduvijek sam se zalagao za to da vlasnici offshore tvrtki budu transparentni, jednako kao i njihovi poslovi", stoji u objavljenom priopćenju u kojemu slavni pjevač poziva na potpunu transparentnost registara tvrtki koje posluju u takozvanim poreznim oazama.

Iz spomenutih dviju tvrtki za offshore usluge u javnost je procurilo 13,4 milijuna povjerljivih dokumenata koji otkrivaju nove porezne tajne najvećih svjetskih bogataša, što se uspoređuje s prošlogodišnjim skandalom Panamskih dokumenata.

Rajski dokumenti (eng. Paradise Papers) su procurili iz odvjetničke tvrtke Appleby osnovane na Bermudima i tvrtke Asiaciti Trust iz Singapura, a nabavio ih je njemački list Sueddeutsche Zeitung i podijelio s Međunarodnim konzorcijem istraživačkih novinara (ICIJ).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:26