LUSTRACIJA

ČUVENA FILOZOFKINJA I JEDNA OD NAJPOZNATIJIH INTELEKTUALKI BILA KOMUNISTIČKA AGENTICA? 'Imamo njezin dosje, bila je doušnica s kodnim imenom Sabina!'

 
 REUTERS

Ugledna bugarska psihoanalitičarka i filozofkinja Julia Kristeva, koja od sredine 60-ih živi u Francuskoj, radila je kao agentica i suradnica bugarske tajne službe u doba komunizma, ustvrdilo je državno povjerenstvo.

Danas 76-godišnja intelektualka, autorica više od 30 knjiga, živi u Parizu gdje je radila zajedno s istaknutim francuskim kolegama kao što su Jacques Derrida, Michel Foucault, Jacques Lacan i Roland Barthes.

Bugarsko povjerenstvo sada se bavi identificiranjem osoba koje su bile suradnici tajne službe u doba komunizma te tvrdi da je Kristeva bila jedna od njih te je pod kodnim imenom "Sabina" radila za prvi odjel agencije za državnu sigurnost. Taj odjel bio je zadužen za područje umjetnosti i medija. Prema povjerenstvu Kristeva je radila za organizciju državne sigurnosti od 1971. Preselila se u Pariz 1965. zahvaljujući stipendiji francuske vlade. U dokumentu se ne navodi koliko je dugo Kristeva radila za državnu sigurnost i je li za tu suradnju bila plaćena.

Julia Kristeva zanijekala je da je bila pripadnica bugarske obavještajne službe, u izjavi za francuski tjednik L'Obs koji tvrdi da je pronašao njezin dosje tajnog agenta.

Ta tvrdnja "nije samo smiješna i lažna", nego je i "kleveta", rekla je Kristeva uz dodatak:

"Netko mi želi nauditi", ocijenila je.

Bugarska služba državne sigurnosti tijesno je surađivala sa sovjetskim KGB-om i raspolagala je mrežom od 100.000 agenata i informatora. Raspuštena je 1989., nakon pada komunističkog režima.

Tajni arhivi iz tog razdoblja bude veliko zanimanje i predmet su emotivnih i žustrih rasprava u Bugarskoj.

Časopis Foreign Policy svrstao je Kristevu među 100 najvećih mislilaca 20. stoljeća. Osim knjiga o psihoanalizi i filozofiji, pisala je mnogo o kulturnim i feminističkim temama, i autorica je romana.

Sada je profesor emeritus na Sveučilištu Paris Diderot i gostujuća profesorica na Columbia University u New Yorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:11