CHECKPOINT CHARLIE

ČUVENA TURISTIČKA ATRAKCIJA U BERLINU OSTALA BEZ ADUTA Prerušeni glumci iskorištavali turiste i zarađivali 4 eura, gradske vlasti poručile da je dosta

 
 Andrea Ronchini/PACIFIC P / Sipa Press / Profimedia

BERLIN - Gradske vlasti njemačkoga glavnog grada zabranile su lokalnim izvođačima odijevanje u američke vojne odore na Checkpoint Charlieju, poznatome hladnoratovskom prijelazu između istočnoga i zapadnog dijela grada.

Naime, berlinski gradski oci smatraju da 'glumci' iskorištavaju turiste, tražeći od njih novce za fotografiranje na Checkpoint Charlieju, jedinome prijelazu za strance i savezničke trupe tijekom podjele Berlina, piše BBC.

Istočni i Zapadni Berlin bili su podijeljeni Berlinskim zidom od 1961. do 1989. godine. Zabrana je uslijedila na tridesetogodišnjicu pada Berlinskog zida, podignutog kako bi spriječila stanovnike komunističke Istočne Njemačke da pobjegnu na zapadnu stranu.

Njemački Bild piše da su vlasti berlinske četvrti Mitte oduzele dozvolu za nastup grupi poznatoj kao Dance Factory, no njezini članovi tvrde da su prihvaćali samo dobrovoljne priloge koje su im turisti davali za poziranje na fotografijama i za stavljanje pečata u putovnice.

No tajnom akcijom lokalne policije prerušene u turiste ustanovljeno je su glumci za svoje usluge tražili četiri eura, usput verbalno vrijeđajući one koji su im odbili platiti.

Skupine koje u Berlinu žele naplaćivati takve aktivnosti moraju posjedovati posebne dozvole. Glumci odjeveni u odore američkih vojnika na Checkpointu Charlie stoje zadnjih 20 godina te rade u smjenama i poziraju s turistima.

No mnogi stanovnici Berlina nisu zadovoljni svojevrsnom "diznifikacijom" mjesta, gdje se kao suveniri mogu kupiti sovjetske šubare, plinske maske i dijelovi Berlinskoga zida.

Odluka podsjeća na onu iz 2015. godine, kada su rimske vlasti zabranile osobama odjevenim u rimske vojnike da skupljaju novce blizu Koloseja, Foruma i ostalih turističkih lokaliteta.

Činjenice o Checkpoint Charlieju: kao treći od triju prijelaza između Istočnoga i Zapadnog Berlina, ovaj ulaz nosi naziv Charlie po slovu C u NATO-ovoj vojnoj abecedi. Ostali prolazi su se zvali Alfa i Bravo. Prijelaz je povezivao američku zonu, jednu od triju savezničkih zona u Zapadnom Berlinu, s Istočnim Berlinom. U središte interesa prvi je put dospio tijekom sukoba američkih i sovjetskih tenkova u listopadu 1961. godine, nedugo nakon izgradnje zida. Postao je simbol hladnoga rata i podijeljenog grada. Nakon pada Berlinskog zida i ujedinjenja Njemačke, postao je jedna od glavnih turističkih atrakcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:36