ČUDAN GAF

“Da, zamrznuo je pomoć Ukrajini zbog Bidena”

Mick Mulvaney,  privremeni predstojnik ureda predsjednika, ustvrdio je da je to bilo “sasvim prikladno”
Mick Mulvaney
 REUTERS

Sasvim je prikladno ukinuti vojnu pomoć Ukrajini, prisnažio je u razgovoru s novinarima Mick Mulvaney, privremeni predstojnik ureda američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Mulvaney je bio neobično otvoren i priznao da je Donald Trump zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini ranije ove godine dijelom i zato da bi pritisnuo Kijev da istraži navode o umiješanosti Ukrajine u američke predsjedničke izbore 2016. Pokušao je objasniti da je takav potez “sasvim prikladan” i dodao da je Trump bio zabrinut zbog korupcije u Ukrajini. - Istraga o tome što se dogodilo 2016. zasigurno je bila jedna od stvari koje su kod njega izazvale zabrinutost zbog korupcije u toj državi - rekao je Mulvaney.

Usluga

Usput je objasnio na koji način funkcionira sadašnja američka vanjska politika. Upitan je li riječ o usluzi za uslugu, odgovorio je novinarima da “činimo to stalno u vanjskoj politici”.

Mulvaneyevo priznanje je zanimljivo jer demokrati pokušavaju opozvati Trumpa upravo uz pomoć argumenta da je ucjenjujući Ukrajince pokušao uništiti Joea Bidena, svoga glavnog protukandidata na sljedećim izborima. U priču su uključeni Trumpovi pouzdani suradnici, Rick Perry i Rudy Giuliani, koji bi mogli nastradati dokaže li se da su kršili zakone.

Ministar energetike Rick Perry najavio je stoga da nakon tri godine napušta Trumpovu vladu. Perry se prema Trumpovu nalogu tri puta susreo sa Zelenskim, no odbacio je optužbe prema kojima je ucjenjivao ukrajinskog čelnika. Međutim, sve je više dokaza da je ucjenjivao Ukrajince da u Upravu Naftogaza imenuju neke njegove kompanjone.

Svjedočenje

I bivši gradonačelnik New Yorka, Rudolph W. Giuliani, dobio je poziv za svjedočenje pred Zastupničkim domom američkog parlamenta i, prema svemu sudeći, on će svjedočiti o svemu što je radio za Trumpa dok je ovaj pokušavao natjerati Ukrajince da istraže moguću korumpiranost Huntera Bidena.

A na redu je novi skandal. Donald Trump organizirat će sastanak na vrhu skupine G7 u vlastitom golf-ljetovalištu, Trump National Doral u blizini Miamija. Sastanak na vrhu bit će održan u Doralu, od 10. do 12. lipnja 2020., a Mick Mulvaney je rekao da Trump neće profitirati od toga te je branio njegovu odluku.

Amerika je pomogla Turskoj da Kurde porazi bez pucnjave

Odlične vijesti iz Turske! Milijuni života bit će spašeni! - nakon dogovora o primirju kao rezultat sastanka Mikea Pencea i Recepa Erdoğana objavio je Donald Trump. No, kao što su odmah objasnili Turci - ne radi se o primirju, nego tek o “privremenoj obustavi operacije”. Naime, Kudi sa sjevera Sirije dobili su rok od 120 sati (pet dana) da se povuku izvan onoga što Turci nazivaju “sigurnosnom zonom”, a to znači najmanje 30 kilometara od turske granice te se k tome moraju odreći teškog naoružanja. Dakle, Kurdi sami moraju napraviti ono što su Turci željeli učiniti ratnim putem. Životi će se spasiti, ali Kurdi moraju napustiti područje na kojem su živjeli nakon što su pomogli da se porazi Islamska država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:05