SRBIJANSKI ŠEF DIPLOMACIJE

DAČIĆ KAŽE DA JE SADA PRAVI TRENUTAK ZA RJEŠAVANJE KOSOVSKOG PITANJA 'Pitanje je tko će doći na vlast u SAD-u nakon predsjedničkih izbora'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 11.02.2019. u 13:58

Serbian Socialist leader Ivica Dacic speaks during the 8th Congress of Socialist Party of Serbia in Belgrade in this December 11, 2010 file photo. Dacic received a mandate on June 28, 2012 to form a coalition government with President Tomislav Nikolic's nationalist Progressive party, a move that may raise concerns about Belgrade's bid for European Union membership. REUTERS/Marko Djurica/Files (SERBIA - Tags: POLITICS HEADSHOT) - GM1E86T00XJ01
Marko Djurica / REUTERS

Ivica Dačić

Sada je pogodan trenutak na međunarodnom planu da se napravi pomak u rješavanju problema Kosova, izjavio je u ponedjeljak srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, ocijenivši kako je pitanje kakav će razvoj situacije biti u Sjedinjenim Državama nakon sljedećih predsjedničkih izbora.

Dačić je za provladinu komercijalnu televiziju Pink rekao kako ovo vrijeme treba iskoristiti za postizanje dogovora o Kosovu jer je moguće da se na vlast u Americi vrati administracija "koja je bila loša" za Srbiju.

"Ta administracija nije bilo toliko Obamina koliko je bila Clintonova. Pitanje je koliko bi povratak (Josepha) Bidena i nekog iz tog kruga bio dobar za nas", rekao je Dačić.

Njegova je procjena da bi takve promjene išle u korist i na ruku Prištini te da vođe kosovskih Albanaca čekaju da se to i dogodi.

"Za nas je i to opcija, ali mislim da Kosovo nikada neće uspjeti postati članicom Interpola i UNESCO-a, a da ne govorim o članstvu u Ujedinjenim narodima", rekao je Dačić.

On je uvjeren da će "vrlo brzo" manje od polovice broja članica UN-a priznavati Kosovo kao neovisnu državu, aludirajući na diplomatsku kampanju Beograda u kojoj je dosad, po službenim tvrdnjama ministarstva vanjskih poslova, pitanje Kosova povuklo ili zamrznulo 13 država, premda bez važnijeg međunarodnog utjecaja.

Dačić je prošlog tjedna sudjelovao u radu Vijeća sigurnosti UN-a i ocijenio da je to bila "jedna od najpozitivnijih sjednica za Srbiju".

On je rekao na sjednici, na čijem je dnevnom redu bilo redovito izvješće Misije UN-a na Kosovu (UNMIK), kako je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu i spremna za nastavak razgovora, ali tek kada Priština povuče odluke o jednostrano uvedenim pristojbama na robu iz Srbije i BiH, što od vlasti u Prištini traže i SAD i EU.

Krajem prošle godine Priština je jednostrano uvela pristojbe na robu iz Srbije i BiH nastojeći prisiliti Beograd da prizna samoproglašenu neovisnost Republike Kosovo i pristane na primanje Kosova u međunarodne organizacije i institucije.

Dačić je po povratku iz New Yorka rekao kako je u Vijeću sigurnosti dogovoreno da se ove godine održe tri sjednice posvećene situaciji na Kosovu i izvješću glavnog tajnika UN-a, a sljedeće godine dvije uz mogućnost sazivanja izvanrednih sjednica "bilo zbog pozitivnih ili negativnih događaja".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo