NEPRIHVATLJIV POTEZ

Dačić: Najave povlačenja UNMIK-a i formiranja kosovske vojske narušavaju stabilnost Kosova

Ivica Dačić
 Ante Čizmić / CROPIX

Srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak kako napadi na Srbe na Kosovu, priče o ukidanju Misije Ujedinjenih naroda (UNMIK) i pripreme za formiranje kosovske vojske "dodatno narušavaju stabilnost i sigurnost na Kosovu".

"Mi tražimo da misija UN u punoj mjeri provodi svoje nadležnosti i da reagira ukoliko dođe do narušavanja Rezolucije 1244 (Vijeća sigurnosti UN iz 1999. godine), a takav jedan primjer je formiranje kosovske vojske", rekao je Dačić novinarima tijekom Ekonomskog summita Srbije.

Dačić ukazuje na to kako su "svi međunarodni akteri" do sada isticali da je takav potez neprihvatljiv, "uz pretpostavku da će takav stav zadržati do kraja".

Srbijanski šef diplomacije ocjenjuje da Vijeće sigurnost UN-a ne može prihvatiti odluku o formiranju kosovske vojske jer je to u suprotnosti s Rezolucijom 1244 VS UN i naglasio kako Beograd očekuje pritisak međunarodne zajednice na kosovske vlasti.

"Očekujemo da će izvršiti pritisak na Prištinu da odustane od formiranja vojske", rekao je Dačić.

Komentirajući mogućnosti prijema Kosova u Interpol, on je naglasio kako Kosovo takvu suradnju već ostvaruje posredstvom UNMIK-a i ocijenio da Kosovo učlanjenjem "u razne međunarodne organizacije želi na mala vrata ući u obitelj UN".

Dačić je naglasio da se Srbija kategorički protivi prijemu Kosova u UN i podsjetio na proceduru po kojoj je potrebna dvotrećinska većina pri glasovanju, uz ocjenu kako je to "vrlo teško postići".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:28