PITANJE RAZGRANIČENJA

DAČIĆ O KOSOVU, KNINU, OLUJI... 'Moguć je oružani napad na sjever, da netko uz stranu pomoć izvede 'blitzkrieg'. Srbija tada ima dvije mogućnosti'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 03.10.2018. u 13:32

Split, 110618.
Hotel Le Meridien Lav.
Sastanak ministara vanjskih poslova Srednjoeuropske inicijative.
Na fotografiji: Ivica Dacic ministar vanjskih poslova Srbije.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX

Ivica Dačić

O pitanju Kosova oglasio se u emisiji Radio televizije Vojvodina šef srpske diplomacije Ivica Dačić. Rekao je da razgraničenje ne mora biti druga riječ za kompromis, no da on ne zna što je još netko predložio. Podsjetimo, prethodno je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao 'da se nema više što pričati o razgraničenju s obzirom da su to odbacile i zemlje EU, ali i Srbi i Albanci'.

Dačić je još jednom istaknuo kako Srbija 'ne priznaje jednostrani akt Prištine o proglašenju nezavisnosti', no spremni su na razgovor o kompromisu.

Iako možda izgleda da je 'zamrznuti konflikt bolje rješenje za Srbiju, Dačić kaže da je to opasnija i rizičnija opcija. Objašnjava da postoji rizik od oružanog napada na sjever Kosova, 'kao u slučaju Oluje', da netko uz stranu pomoć izvede 'blitzkrieg' i napadne sjever.

'U tom slučaju Srbija ima samo dvije mogućnosti - da uđe u sukob ili da to ostavi sa strane, kao što je bilo u vrijeme Knina', kaže Dačić.

Dodaje da bi u slučaju ulaska Srbije u sukob to bio i sukob s KFOR-om, dok je drugi rizik taj da bi se time zamrznuo i ulazak Srbije u Europsku uniju, prenosi B92.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo