KAMPANJA PROTIV KANONIZACIJE

DAČIĆ UVJEREN DA JE PAPA FRANJO U GRUZIJI GOVORIO O STEPINCU, IAKO GA NIJE NI SPOMENUO 'Sada je jasno da je Vatikan osudio postupke kardinala'

"Ako se nakon ovih papinih riječi da je u pitanju veliki grijeh to i dogodi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko netko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno", mišljenja je Dačić
 Nikša Duper / HANZA MEDIA

Prvi potpredsjednik srbijanske Vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u nedjelju da izjava pape Franje u Gruziji da je preobraćenje pravoslavaca veliki grijeh, predstavlja dosad najveću osudu Vatikana prema postupcima kardinala Alojzija Stepinca.

"Ove riječi pape Franje potvrđuju da je Srbija bila u pravu kada se usprotivila rehabilitaciji Stepinca. Nikakva njegova rehabilitacija, odnosno oslobađanje od krivnje za zločine i pokrštavanje Srba, nije moguća, a kamoli kanonizacija" istaknuo je Dačić, kako je priopćilo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

Papa Franjo, inače, tijekom posjeta Gruziji ni jednom riječju nije spomenuo Stepinca.

"Ako se nakon ovih papinih riječi da je u pitanju veliki grijeh to i dogodi, onda je jasno da je to antisrpski akt, jedino ukoliko netko ne misli da je protiv Srba sve dozvoljeno", mišljenja je Dačić.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije priopćilo je kako Dačić ističe da je "Stepinac za vrijeme Drugog svetskog rata ne samo blagoslovio fašističku ustašku NDH, već je formirao Odbor za pokrštavanje Srba".

Dačić navodi da je Stepinac tako djelatno sudjelovao u "provedbi plana za rješavanje srpskog pitanja koji je iznio ustaški ministar Mile Budak - da jednu trećinu Srba treba pobiti, jednu trećinu proterati, a jednu trećinu pokatoličiti".

Dačić je pritom rekao kako je na suđenju nakon rata Stepinac svoju obranu šutnjom jedino prekinuo da obrazloži da je to u stvari samo vjerski prijelaz.

Papa je tijekom posjeta Gruziji pozvao da se povijesne podjele u kršćanstvu zaliječe strpljenjem, povjerenjem i dijalogom, javljaju agencije.

Papa je rekao da je pokušaj nasilnog vrbovanja vjernika "veliki grijeh protiv ekumenizma".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:42