25. STUDENOG

DAN DRŽAVNOSTI U BIH OBILJEŽEN DUBOKIM PODJELAMA Današnji se dan slavi samo u Federaciji BiH: 'Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u povijesti'

 
Ilustracija: Šefik Džaferović
 Oksana Skendzic / Sipa Press / Profimedia

Bosna i Hercegovina u ponedjeljak obilježava 25. studenog kao dan svoje državnosti, no taj blagdan je ponovo podsjetnik na duboke podjele koje desetljećima vladaju u toj državi jer ga se slavi samo u Federaciji BiH i to pretežito u onim dijelovima u kojima je većinsko stanovništvo Bošnjaci.

Ovaj je datum podsjetnik na povijesno zasjedanje Zemaljskog antifašističkog vijeća Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH), koje je u studenom 1943., u jeku Drugog svjetskog rata, donijelo rezoluciju čiji se nastanak smatra temeljem na kojemu je BiH uspostavljena kao ravnopravna federalna jedinica unutar nove jugoslavenske državne zajednice.

U toj je rezoluciji istaknuto kako ZAVNOBiH traži da ta zemlja "koja nije ni srpska ni hrvatska ni muslimanska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska, bude slobodna i zbratimljena Bosna i Hercegovina u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost i jednakost svih Srba, muslimana i Hrvata".

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je je na poziv bosanskohercegovačkih iseljenika u povodu obilježavanja 25. studenog u radnom posjetu SAD-u, kazao je na svečanoj akademiji u Chicagu kako su 1943. vijećnici ZAVNOBiH i narodi koje su oni predstavljali potvrdili svoju pripadnost civiliziranom svijetu koji se tada borio protiv fašizma.

"Usuđujem se reći da nama u Bosni i Hercegovini, povijesno gledano, nitko ne može dijeliti lekcije o onome što su civilizacijske vrijednosti. Dok su naši preci prolijevali krv i davali svoje živote, mnoga je gospoda u Europi kukavički poginjala glavu pred Hitlerom i avetima fašizma. Zato danas nikome nećemo dopustiti, ma kako se on zvao i s kakvim utjecajem raspolagao, da vrijeđa i dira u dostojanstvo naših građana", kazao je Komšić.

BiH je i nakon osamostaljenja od bivše SFRJ nastavila obilježavati 25. studenog kao dan svoje državnosti, no njega nikada nisu priznale samoproglašene vlasti bosanskih Srba, a niti entiteta Republika Srpska. Njihova je tvrdnja kako se ovaj datum mogao vezati samo za jugoslavenski kontekst, a pošto Jugoslavije nema, nema ni osnova za ovaj datum kao dan državnosti sadašnje BiH koja je, po njihovoj interpretaciji, rezultat sporazuma iz Daytona postignutog 21. studenog 1995.

U RS-u stoga kao "državni praznik" obilježavaju upravo taj datum.

Pompeo ističe partnerstvo BiH sa SAD-om

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović u Sarajevu je u ponedjeljak, u ime državnih tijela, položio vijence i cvijeće na spomen-obilježja poginulim pripadnicima narodno-oslobodilačke vojske u Drugom svjetskom ratu i braniteljima BiH u Domovinskom ratu od 1992. do 1995. On je kazao je kako je unatoč osporavanjima iz RS siguran da će 25. studenog prije ili kasnije ponovo biti praznik koji će se obilježavati u cijeloj državi.

"Ja vjerujem da će vrlo brzo doći dan kada će se na cijelom teritoriju BiH obilježavati 25. studeni kao dan državnosti. Ovo je jedan od najznačajnijih datuma u ukupnoj povijesti BiH, ovo je dan kada je obnovljena državnost BiH, njen suverenitet i teritorijalni integritet, te promovirana ravnopravnost svih naroda i građana", kazao je Džaferović dodajući kako to mogu osporavati samo oni koji ne žele da svi građani BiH budu ravnopravni na teritoriju cijele države.

On je istaknuo kako su nedopustive izjave koje dolaze iz RS i u kojima se tvrdi da je taj entitet prostor rezerviran samo za Srbe.

Bez obzira na osporavanja vlasti RS međunarodna zajednica tretira 25. studenog kao dan državnosti BiH, a među onima koji su predstavnicima vlasti u BiH poslali čestitke ove je godine bio i američki državni tajnik Mike Pompeo.

"Dok obilježavate svoju državnost, slavimo snažno partnerstvo naše dvije države. Naš odnos pomaže formiranju temelja za mir na zapadnom Balkanu i nadamo se da ćemo ovaj odnos još više ojačati i produbiti. SAD također snažno podržava put Bosne i Hercegovine ka europskim i euroatlantskim integracijama i pohvaljujemo korake koje ste poduzeli za napredak na tom putu. Vaša nastojanja u tom pogledu pomoći će osiguravanju regionalnog mira i prosperiteta", stoji u čestitki državnog tajnika SAD-a Pompea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:37