NOVA STVARNOST

DAN NAKON NEVIĐENIH PROSVJEDA Čileanski predsjednik najavio temeljit preustroj vlade: 'Zatražio sam od svih ministara da podnesu ostavku'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 26.10.2019. u 20:21

A demonstrator waves a Chilean national flag while standing behind a burning blockade during anti-government protests, in Concepcion, Chile October 25, 2019. Picture taken October 25, 2019. REUTERS/Jose Luis Saavedra
REUTERS

Prosvjed u Čileu

Čileanski predsjednik Sebastian Pinera najavio je u subotu temeljit preustroj svoje vlade, dan nakon neviđenih prosvjeda protiv društvenih nejednakosti.

"Zatražio sam od svih ministara da podnesu ostavku kako bismo mogli formirati novu vladu i odgovoriti na ove nove zahtjeve", rekao je predsjednik u obraćanju naciji iz predsjedničke palače La Moneda.

Više od milijun ljudi sudjelovalo je u mimohodu prosvjedujući protiv nejednakosti čileanskog gospodarskog modela i tražeći veću socijalnu pravednost.

"Živimo u novoj stvarnosti. Čile je danas drukčiji nego prije tjedan dana", dodao je predsjednik države.

Ovo je treći preustroj vlade konzervativnog predsjednika u nešto više od godinu i pol dana. Sebastian Pinera je preuzeo predsjedničku dužnost u ožujku 2018.

Prosvjede kakvi dosad nisu viđeni potaknulo je poskupljenje karte za podzemnu željeznicu za više od 3 posto. No unatoč povlačenju odluke socijalno nezadovoljstvo ne jenjava.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo