NASILJE

DAN ŽENA U ISLAMABADU Pakistanke izašle na ulice tražeći svoja prava, zasuli ih kamenjem i štapovima

 AFP

Tisuće žena uputile su u nedjelju u Islamabadu izazov pakistanskom krajnje patrijarhalnom društvu prosvjedujući za svoja prava, ponegdje zasipane kamenjem.

Istodobno su na drugom prosvjedu sudjelovale žene u burkama tražeći "pravo da žive po šerijatu".

U društvu u kojemu vladaju muškarci i gdje žene još ubijaju hitcima iz vatrenog oružja i nožem, dave ih, kamenuju i spaljuju zbog "povrede časti" svoje obitelji, rijetki prosvjedni skupovi za ženska prava uglavnom su bili loše primljeni.

U Islamabadu su konzervativci bacali štapove i kamenje na prosvjednice, ozlijedivši neke među njima i nagnavši druge da se sklone do dolaska policije.

Prosvjed se završio u parku, nasuprot skupu "antifeministkinja" koji su organizirali islamisti, a razdvajala ih je tek krhka ograda i policijski kordon.

"Ženu u Pakistanu smatraju vlasništvom muškarca", rekla je za francusku novinsku agenciju prosvjednica Tahira Maryum (55).

U Sukkuu, na jugu, žene su se okupile blizu rijeke Inda kako bi prosvjedovale. U toj se rijeci nerijetko nađu tijela žena ubijenih radi "časti".

Predstavnici oporbe su u zadnje vrijeme pokušavali zabraniti prosvjedne skupove, a jedna vjerska politička stranka upozorila je da će ih "po svaku cijenu" spriječiti.

U susjednom Afganistanu na ulice je izašla tek šačica žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 02:54