OPTUŽBE PROTIV TEHERANA

Danska pozvala na konzultacije veleposlanika u Iranu

Anders Samuelsen
 REUTERS

Danska je u utorak pozvala na konzultacije svog veleposlanika u Iranu, nakon što je danska policija ranije tijekom dana optužila Teheran za planiranje napada na iranske imigrante u Danskoj.

"To je potpuno neprihvatljivo i vrlo je ozbiljno", rekao je danski ministar vanjskih poslova Anders Samuelsen novinarima u utorak, referirajući se na iranske planove koje je opisala danska obavještajna služba PET.

"To je vrlo jak i vrlo neuobičajen diplomatski korak", rekao je Samuelsen o povlačenju veleposlanika.

Iranski veleposlanik u Kopenhagenu je pozvan u dansko Ministarstvo vanjskih poslova, dodao je Samuelsen.

"Naše je stajalište da je iranska obavještajna služba planirala napad u Danskoj", rekao je čelnik PET-a Finn Borch Andersen ranije na novinskoj konferenciji te je dodao kako je slučaj "ozbiljan".

Meta napada bio je vođa danskog predstavništva Arapskog borbenog pokreta za oslobađanje Ahvaza (ASMLA), rekao je Andersen.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar u utorak, na nacionalni praznik u Islamskoj republici.

Ahvazi Arapi su manjina u Iranu gdje preko polovice stanovništva čine Perzijanci i neki smatraju da se radi o perzijskoj okupaciji te traže neovisnost i autonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:18