ODGOVOR WASHINGTONU

DANSKA PREMIJERKA 'Trumpova ideja o kupnji Grenlanda je apsurdna. Grenland nije na prodaju. Tu razgovor završava'

danska premijerka Mette Frederiksen
 REUTERS

- Grenland nije na prodaju i ideja o njegovoj prodaji Sjedinjenim Državama je apsurdna - rekla je u nedjelju danska premijerka nakon što je savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa potvrdio da postoji američki interes za kupnju najvećeg otoka na svijetu.

- Grenland nije na prodaju. Grenland nije danski, Grenland pripada Grenlandu. Nadam se da to nije mišljeno za ozbiljno - izjavila je danska premijerka Mette Frederiksen za list Sermitsiaq tijekom posjeta Grenlandu, prenosi Reuters.

Trump je u nedjelju potvrdio novinarima da je nedavno razgovarao o ovoj mogućnosti, iako je rekao kako takav potez ne spada u prioritete.

- Pojavio se taj koncept..., strateški gledano on je zanimljiv - rekao je američki predsjednik novinarima. "Nije broj 1, to vam mogu reći", dodao je.

Trump bi početkom rujna trebao posjetiti Kopenhagen, gdje će na sastanku s premijerkom Frederiksen i Kimom Kielsenom, premijerom Grenlanda, autonomnog danskog teritorija, razgovarati o Arktiku.

Ekonomski savjetnik Bijele kuće Larry Kudlow u nedjelju je potvrdio medijima izvješća o razgovorima Trumpa i njegovih savjetnika, vođenim tijekom tjedna, o ideji kupnje Grenlanda.

On je podsjetio kako je i predsjednik Harry Truman također htio kupiti Grenland.

- A Danska posjeduje Grenland, Danska je naš saveznik, Grenland je strateško mjesto. I imaju puno vrijednih minerala - dodao je Kudlow.

Obrambeni sporazum između Danske i SAD-a, sklopljen 1951., dao je SAD-u prava na kontrolu zračne baze Thule na Grenlandu.

Grenland, smješten između sjevernog Atlantika i Arktika, ovisi o danskoj gospodarskoj potpori. Vlasti na Grenlandu same vode svoju unutarnju politiku, dok o vanjskoj i obrambenoj politici brine Kopenhagen.

- To je apsurdna odluka i Kim Kielsen jasno je dao do znanja da Grenland nije na prodaju. Tu se razgovor završava - rekla je premijerka danskom TV kanalu DR.

U petak je grenlandska ministrica vanjskih poslova Ane Lone Bagger za Reuters izjavila da su na Grenlandu "otvoreni za posao, no nisu na prodaju".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:40