ISTA DOZA KRITIČNOSTI

Daul brani Orbana i traži da se vladavinu prava provjeri i u drugim državama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 19.09.2018. u 21:00

Joseph DAUL during a conference about : security for france and europe from the Group of the European People's Party (PPE) in lyon . France Lyon April , 12 2018.//KONRADK_lyonwauquiezppe-042/Credit:KONRAD K./SIPA/1804121216, Image: 368330711, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press

Joseph Daul

Predsjednik Europske pučke stranke (EPP) Joseph Daul branio je u srijedu u Salzburgu mađarskog premijera Viktora Orbana i njegovu stranku Fidesz koju dio te političke grupacije europskog desnog centra želi isključiti zbog kršenja demokratskih standarda.

Europski parlament, uključujući većinu članova EPP-a, glasao je u srijedu o sankcioniranju Mađarske zbog ignoriranja pravila EU o demokraciji, građanskim pravima i korupciji.

"Ne mogu me novinari natjerati da isključim Viktora Orbana", rekao je Daul prije početka sastanka čelnika zemalja članica EU koji dolaze iz redova EPP-a.

"Veliki je problem što se sada govori samo o Viktoru Orbanu, a ne i o korupciji drugih", dodao je šef EPP-a.

Najavio je da će na kongresu stranke u studenom u Helsinkiju predložiti Komisiji da se pozabavi i drugim zemljama u kojima je upitna vladavina prava.

"U EPP-u postoji demokracija, sloboda i pravila. EPP želi znati gdje se ne poštuje vladavina prava. To bi trebalo razmotriti i na Malti i u Slovačkoj, a pitanje se postavlja i za Rumunjsku", kaže Daul.

"Vrijeme je da se s istom dozom kritičnosti provjeri poštovanje pravne države i u drugim državama članicama, poput Rumunjske i Malte", istaknuo je.

Prvi put u svojoj povijesti, Europski parlament zatražio je da se pokrene kazneni postupak protiv neke države članice predviđen člankom 7 Ugovora o EU, iako ta inicijativa ima slabe izglede da doista i dovede do najstrože kazne odnosno oduzimanja prava glasa Mađarskoj.

Otkako je došao na vlast 2010. mađarski premijer Viktor Orban koristi svoju parlamentarnu većinu kako bi vršio pritisak na sudove, medije i nevladine udruge.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo