NJEMAČKI VRH

Deklarirani gay glavni partner Angele Merkel

Donedavno su Westerwellea proglašavali političkim amaterom, no zahvaljujući odličnom izbornom rezultatu, u vladi Angele Merkel imat će veći utjecaj nego što se očekivalo

BERLIN - Veliki pobjednik njemačkih parlamentarnih izbora, vođa Slobodnih demokrata (FDP) Guido Westerwelle, vjerojatno će postati potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova, prvi u njemačkoj povijesti koji je deklarirani homoseksualac.

Njegova je stranka sa 14,6 posto osvojenih glasova ostvarila najbolji rezultat u posljednjih 60 godina i zapravo je taj uspjeh FDP-a spasio kancelarku Angelu Merkel nove “velike koalicije” sa Socijaldemokratima. Jer, njezina je konzervativna koalicija CDU/CSU sa 33,8 posto glasova ostvarila najgori izborni rezultat od Drugoga svjetskog rata.

Još donedavno je Westerwelle, koji je čelno mjesto stranke Genschera i Kinkela preuzeo 2001., bio poznat kao “šaljivdžija” njemačke političke scene, kojeg je bivši šef CSU Edmond Stoiber proglasio “amaterom”.

Westerwelle, koji je prije dolaska na čelo FDP-a, primjerice, gostovao u njemačkom Big Brotheru, 2002. je biračima FDP pokušavao predstaviti kao “zabavnu stranku”, čiji su se političari uokolo vozili žutim autobusom Gudio-Mobileom, dok je 2005. na potplatima svojih cipela žutom bojom ispisao brojku 18 - postotak glasova koji je planirao osvojiti na izborima, i spektakularno podbacio.

- Možda Nijemci nisu tako uštogljeni kao što ljudi u inozemstvu ponekad misle - rekao je u ovoj kampanji kada su ankete pokazale da će se konačno približiti toj “magičnoj” brojci.

Zbog toga što je FDP prošao tako dobro, mediji sada pišu da Westerwelle može računati na više od tradicionalna tri mjesta u kabinetu koja su u Njemačkoj rezervirana za manjeg koalicijskog partnera, uključujući vanjske poslove i ekonomiju ili financije.

Upravo je ekonomija ono što najviše zanima Westerwellea koji je već najavio da će od vlade tražiti “pravedan porezni sustav”, radikalno jednostavniji.

To podrazumijeva manje poreze, ali i manje uplate u zdravstveni i mirovinski sustav, zbog čega je A. Merkel već tijekom kampanje FDP-ove planove proglasila nerealnima. Kancelarka je danas uistinu najavila smanjenje poreza, ali nije rekla kada bi se to moglo dogoditi, ni na koji način.

Analitičari sada kažu da bi A. Merkel, koja je popularnija od svoje stranke, mogla izgubiti podršku birača ako je FDP uspije prisiliti na politiku koja prije svega brine o poduzetnicima.

“Ako će nastaviti igrati ulogu majke nacije, imat će teškoće sa Slobodnim demokratima i vlastitom strankom. Ako postane čelična lady, izgubit će svoju reputaciju među narodom”, ocjenjuje Süddeutsche Zeitung.

Westerwelle, koji se službeno deklarirao kao homoseksualac 2004. na proslavi 50. rođendana Angele Merkel, za to se vrijeme suočio s pitanjima u medijima može li šef diplomacije biti gay.

- Neke druge zemlje mogle bi imati problem s time što je Angela Merkel postala prva žena kancelar u Njemačkoj. Ali, naravno da ona ne nosi maramu na crvenom tepihu kada posjeti arapske zemlje. Odluka o tome koga ćemo slati kao predstavnika vlade isključivo je na Nijemcima i temelji se na našim političkim i moralnim standardima - rekao je.

Pusić: Primjer Njemačke prikazuje da dvostranačje guši političku scenu



- Sjajne vijesti iz Njemačke: žena na čelu vlade i fenomenalan rezultat liberala - komentirala je njemačke izbore potpredsjednica HNS-a i potpredsjednica Europske liberalno-demokratske stranke Vesna Pusić. Kolegi Westerwelleu već je uputila čestitke.

- Odličan je to rezultat liberala, ali i druge dvije manje stranke, Zeleni i Lafontainovi Lijevi postigli su začuđujuće dobar rezultat. Dvije velike stranke de facto su slabije nego što su bile.

Tu se očito pokazuje potreba za neku malu drugačiju politiku, osim ove klasične, ukorijenjene podjele na lijevo i desno, crvene i crne. Njemački izbori očito pokazuju da to dvostranačje na neki način guši političku scenu. U njemačkom društvu očigledno postoji potreba za drugačijom i novom politikom koja ne uzima biračko tijelo zdravo za gotovo - rekla je V. Pusić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:00