JOE III. KENNEDY

DEMOKRATI NAPOKON PRONAŠLI ORUŽJE U BORBI PROTIV TRUMPA Iako i sam iz jedne od najprivilegiranijih obitelji u SAD-u, napao je prikriveni elitizam

 
 REUTERS

Američki demokrati pronašli su moćno oružje u borbi protiv republikanskog predsjednika Donalda Trumpa u pranećaku Johna F. Kennedyja, demokratskom članu Donjeg doma Kongresa iz Massachusettsa.

Predstavnik nove generacije najmoćnijeg i najidealiziranijeg američkog političkog klana, 37-godišnji Joe Kennedy III., novo je lice, a istodobno podsjeća na dane kada je, rekli bi neki, Amerika bila velika.

Bio je šokiran

“Kada me je Nancy Pelosi (šefica demokratske manjine u Zastupničkom domu) pozvala nasamo u svoj ured, mislio sam da sam u nevolji. Kada sam saznao o čemu se radi, bio sam istodobno i prestravljen i uzbuđen”, izjavio je Kennedy.

U svome desetominutnom govoru, koji je održao kao odgovor demokrata na Trumpov Govor o stanju nacije, Joe Kennedy je bio sve što Trump nije.

Za razliku od predsjednikova govora na govornici Kongresa, kojem su iza leđa stajali potpredsjednik Mike Pence i predsjednik Donjeg doma Paul Ryan, Kennedy je govor održao u tehničkoj školi u Fall Riveru u Massachusettsu pred malom skupinom učenika, na skromnoj školskoj pozornici sa starim modelom automobila u pozadini.

Nije bilo mnogo dvojbe je li mladi Kennedy dobro obavio zadatak. Kennedy je u suštini Ameriku opisao kroz jednakost koju je stavio u središte američkih vrijednosti. “Ova administracija”, rekao je Kennedy, “ne prijeti samo zakonima koji nas štite. Na njihovoj je meti sama ideja da svi zaslužuju zaštitu. Ne smatraju dostojanstvo nečim s čim se rađa, nego se dostojanstvo mjeri bankovnim računom, stupnjem slave, naslovima ili veličinom publike koju ste privukli.”

Kennedy je, iako i sam iz jedne od najprivilegiranijih obitelji u SAD-u, napao Trumpov prikriveni elitizam koji izaziva podjele među Amerikancima. “Njihove mjere pokazuju da su protiv najviših američkih ideala, stava da smo svi jednako vrijedni i jednaki pred zakonom i našim političkim vođama”, poručio je Kennedy.

REUTERS
Robert Kennedy, Edward Ted Kennedy i John Fitzgerald Kennedy

Komentirao ga je i bivši pisac legendarno dobrih govora Baracka Obame, Ben Rhodes, koji je tvitao gledajući nastup. “Kennedy uspijeva u teškoj zadaći. Boreći se, istodobno šalje poruku jedinstva”, napisao je Rhodes. Pohvale su stigle i od republikanaca. “Kennedy se izvanredno pozicionirao kao alternativa republikancima. Imao je najbolji nastup u proteklih 15 godina”, napisao je Frank Luntz, republikanski politički savjetnik.

Najveća kritika inače vrlo pozitivno ocijenjenog govora mlade demokratske nade odnosila se na neugodno sjajenje kuta Kennedyjevih usana pod televizijskim reflektorima. Zbog toga se političar morao braniti od republikanskih udaraca da je “slinio”, no dobro se snašao i poručio da javnost treba “motriti njegovu poruku, a ne usne”.

Kennedy je u svom govoru spominjao da se Amerika nalazi na rubu, podsjećajući na marširanja neonacista i masovne pucnjave. No, istaknuo je kako osjećaj da zemlja tone “nije u redu jer to nije prava slika Amerike”. Kennedy se obratio latino zajednici u SAD-u na španjolskom, poručujući da će se demokrati “boriti za njih jer su oni dio američke priče”. Istaknuo je i kako najsnažnija, najbogatija, najveća nacija na svijetu nikoga ne bi trebala ostaviti na cjedilu.

“Ovo je naša priča”, nastavio je Kennedy. “Počela je kada su oci i majke naše nacije zaplovili prema Novom svijetu, bježeći od ugnjetavanja i netrpeljivosti.”

Mnogima nije promakla činjenica da je Kennedy bijeli bogati Amerikanac iz privilegirane američke klase, baš kao i Trump. No, taj se rizik demokratima isplatio s obzirom na uglavnom pozitivne reakcije i dijametralno suprotnu poruku koju je poslao političar koji spaja visoku bijelu klasu i politiku koja štiti manjine, i rasne i spolne i druge.

Ako je Amerika na prošlim izborima pokazala da traži glamur i životnu priču u koju se može ugledati, potomak obitelji koja je u Americi najbliže kraljevskoj lozi najbolja je opcija za demokrate. Uostalom, mladi je Kennedy slika i prilika mladoga demokratskog predsjednika, prema mišljenju demokratskih veterana.

Ako se Kennedy pokaže dobrim, nitko ne kaže da ne može izazvati gotovo dvostruko starijeg Trumpa na idućim izborima, pod uvjetom da Trump do njih politički preživi.

Kennedy je imao sličnu poruku kao i Obama - o vjeri da je američka nacija otporna na sve ugroze. A da Demokratska stranka upravo mnogo vjere polaže u njega, govori skori put u Pennsylvaniju gdje će podržati 33-godišnjeg kolegu Conora Lamba na izborima.

Bostonski korijeni

Joe Kennedy III. unuk je senatora i bivšeg ministra pravosuđa Roberta Bobbyja Kennedyja, pranećak JFK-a i senatora Teda Kennedyja te prapraunuk imenjaka Josepha P. Kennedyja starijeg, bivšeg veleposlanika u Velikoj Britaniji, začetnika političke dinastije na čelu prve obiteljske akumulacije kapitala.

U njegov politički pedigre spada i njegova praprabaka Rose Kennedy čiji je otac bio John. F. Fitzgerald, kongresnik i gradonačelnik Bostona. No, njegova obitelj, osim velikog ugleda i popularnosti, ima i tragičnu prošlost ispunjenu obiteljskim tragedijama. Prvi primjer je Joseph Kennedy koji je prema očevu izboru trebao ostvariti najviše obiteljske ambicije u politici, no nakon njegove tragične pogibije to je učinio mlađi brat John Fitzgerald.

Odabirući Kennedyja, demokratski vođe u Kongresu, Nancy Pelosi i Chuck Schumer, pokazali su da su ozbiljno shvatili kritiku da demokrati igraju na veteranske političare iako birači žele nešto novo (ne nužno i mlado, što pokazuje Trumpov primjer). Njihovo novo lice, potpomognuto političkim ugledom i obiteljskom slavom, Joe III., nije prvi član obitelji koji je održao uzvratni govor na predsjedničko obraćanje o stanju nacije. Prije njega je taj govor 1982. godine održao njegov prastric Ted Kennedy.

Svoju suprugu, odvjetnicu Lauren Anne Birchfield s kojom ima dvoje djece, upoznao je na Harvardu, na satu kod prekaljene demokratske senatorice Elizabeth Warren. Joe III. ima i brata blizanca. Nasljednik je imetka Joea Kennedyja i njegovo se bogatstvo procjenjuje na između 20 i 60 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 19:16