PORUKA ČLANOVIMA KONGRESA

Demokrati pozvali republikance da glasaju za opoziv Trumpa

Donald Trump
 AFP

Demokratski tužitelji u ponedjeljak su tražili Senat da opozove Donalda Trumpa, u završnim riječima posebice upućenima republikancima koje su pozvali da se suprotstave svom predsjedniku "bez moralnog kompasa".

"Kad predsjednik pokuša primorati saveznika da mu pomogne varati na izborima i potom to sakriti, moramo reći da je bilo dosta", rekao je demokrat i glavni tužitelj Adam Schiff.

"Dokazali smo da je Trump kriv. Sada budite pravedni i nepristrani i osudite ga", poručio je stotini članova gornjeg doma Kongresa koji će svoju odluku donijeti u srijedu.

No, iznimno je malo vjerojatno da će se Senat odlučiti za Trumpov opoziv. Za to je potrebno dvije trećine od stotinu zastupnika koji sjede u tom tijelu, a 53 republikanaca koji imaju većinu stoje iza Trumpa.

Schiff im se zbog toga izravno obratio.

"Ne možete vjerovati ovom predsjedniku da će učiniti što je ispravno. Nećete ga promijeniti i vi to znate", rekao im je, dodavši kako je sigurno da će Trump opet pokušati varati na nadolazećim izborima 3. studenog.

Očekivano, republikanski senatori ranije su pozvali na oslobađanje predsjednika optužbi.

"Došao sam vas danas zatražiti da odbacite optužbe" za zlouporabu ovlasti i opstrukciju Kongresne istrage protiv predsjednika, rekao je odvjetnik Bijele kuće Pat Cipollone.

"Nije ništa loše učinio", rekao je, predstavljajući Trumpa žrtvom procesa opoziva čiji je cilj, po njemu, spriječiti da aktualni predsjednik na izborima 3. studenoga dobije novi mandat.

"Nije baš dobro biti ovdje na početku izborne sezone", kada se u Iowi odvijaju prvi demokratski predizbori, rekao je Cipollone.

Trumpa se optužuje da je uskratio vojnu pomoć kako bi stvorio pritisak na ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da otvori istragu o Bidenu i njegovom sinu Hunteru koji je sjedio u odboru jedne od najvećih energetskih kompanija u Ukrajini, kao i da je potom učinio sve kako bi Kongresu otežao istragu.

Trump bivšeg američkog potpredsjednika, potencijalnog protukandidata na izborima u studenom, optužuje da je koristio svoj položaj da pomogne poslovanju svog sina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:43