BREXIT ILI NE?

DESECI TISUĆA PROEUROPSKIH AKTIVISTA STIGLI U LONDON TRAŽEĆI NOVI REFERENDUM Ankete pokazuju da je većinsko raspoloženje sada u prilog ostanku u EU

 REUTERS

Deseci tisuća proeuropskih aktivista stigli su u subotu u središte Londona kako bi se pridružili političarima oba bloka u pozivima na održavanje novog referenduma o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Marš "Glas naroda" trebao bi završiti u subotu poslijepodne skupom u blizini zgrade parlamenta. Organizatori procjenjuju da bi se pozivu trebalo odazvati više od 100.000 ljudi.

Neki od prosvjednika prešli su put dulji od 1000 kilometara s otočja Orkney na sjeveru Škotske kako bi sudjelovali u maršu.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan jedan je od političara koji sudjeluju u maršu i na Twitteru je napisao da se radi o "povijesnom trenutku naše demokracije".

"Ovo je prvi puta u životu da se bavim politikom", kazao je 69-godišnji prosvjednik iz jugozapadnog dijela Engleske.

Mnogi studenti koji nisu bili dovoljno stari da glasaju na referendumu o brexitu 2016. također sudjleuju u maršu.

Marš "Glas naroda" podupire list Independent čiju je online peticiju za održavanje drugog referenduma potpisalo do sada 900.000 ljudi.

Aktivisti grupe "Glas naroda" upozoravaju da će nastupiti kriza u trenutku kad zastupnici budu glasovali o bilo kakvom sporazumu usuglašenom s Europskom unijom pod vodstvom premijerke Therese May.

Poručuju da zastupnici moraju "odlučiti hoće li naša zemlja biti siromašnija, uništiti naše ključne javne službe i razoriti životne izglede mladih ili svima dozvoliti da se narod izjasni o bilo kakvom sporazumu o brexitu".

May je ovoga tjedna u parlamentu ponovila kako isključuje održavanje novog referenduma o brexitu podsjećaju proeuropske kritičare da je "17,4 milijuna ljudi glasovalo da napusti EU."

U lipnju 2016. s većinom od 52 posto glasova Britanci su izglasali izlazak iz EU. Odziv je bio 72 posto.

Ankete pokazuju da je većinsko raspoloženje sada u prilog ostanku u EU, no zemlja je i dalje duboko podijeljena po tom pitanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:26