FINSKA U ŠOKU

DETALJI KRVOPROLIĆA U UČIONICI STRUKOVNE SREDNJE ŠKOLE 'Mačem je ubo djevojku u vrat i trbuh, ljudi obliveni krvlju panično su bježali iz zgrade'

 
Napad u Finskoj
 REUTERS

Jedan muškarac je mačem ubio jednu osobu i ranio devet u utorak u strukovnoj srednjoj školi u Kuopiou, u središnjem dijelu Finske, javile su lokalne vlasti.

Napadač s mačem, koji je također ranjen, upao je tijekom jutra u jedan od razreda instituta za profesionalno usavršavanje Savo, gdje se školuju srednjoškolci i odrasli, javili su lokalni mediji. Napadač je uhićen, a nagađa se da je i on polaznik nastave na spomenutom institutu.

"Osumnjičeni je bio naoružan hladnim oružjem", rekao je glasnogovornik finske policije.

Okolnosti napada su još uvijek nejasne, kao i motivi uhićenoga, ali policija radi na tome da ih razjasni. Ono što se zna o napadaču jest da je muškarac i finski državljanin, napisala je policija na Twitteru i dodala da je on imao i vatreno oružje.

Policija je potvrdila da je pucala tijekom incidenta, ali nisu mogli potvrditi je li koji od metaka pogodio napadača.

Jedan policajac lakše je ozlijeđen tijekom intervencije, a još dvije osobe su zadobile teške ozljede.

"Upao je u učionicu i mačem ubo jednu djevojku u vrat i trbuh", rekao je neimenovani svjedok za lokalne medije.

Napadač je kasnije aktivirao zapaljivu bombu, tvrdi svjedok ovog manijakalnog pohoda.

Roosa Kokkonen, još jedna svjedokinja koja radi u obližnjoj garaži, izjavila je da je vidjela profesoricu kojoj je krv tekla iz ruke kako panično bježi iz zgrade.

"Dok sam joj pomagala, čula sam krikove upomoć koji su dopirali iz zgrade. Učenici su bježali iz zgrade i zaklon potražili u mojoj garaži", rekla je Kokkonen dodajući da su napadnuti oružje opisivali kao 'dugačak mač' ili sablju te da je napadač njime počeo mahati po učionici.

Finski premijer Antti Rinne je osudio "šokantni" napad.

Povijest nasilnih incidenata u Finskoj

Iako je nasilje relativno rijetko u toj nordijskoj zemlji s 5,4 milijuna stanovnika, u Finskoj su izvedena dva masovna ubojstva u školskim ustanovama krajem 2000.-ih.

Godine 2007. 18-godišnjak je ubio sedam učenika i direktoricu gimnazije u Tuusuli, sjeverno od Helsinkija i zatim počinio samoubojstvo.

U rujnu 2008. student je ubio 10 osoba u gimnaziji Kauhajoki, na zapadu zemlje i također počinio samoubojstvo.

U kolovozu 2017. je marokanski tražitelj azila (22) ubio dvije žene i ranio osam osoba u Turku, na jugozapadu Finske. On je u lipnju 2018. osuđen na doživotni zatvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:34