TROJE MRTVIH

DETALJI LIKVIDACIJE POZNATOG PODUZETNIKA KOD BANJA LUKE: U krvavom obračunu ubijen je i jedan od atentatora: 'Bio je na hrvatskoj tjeralici'

U pucnjavi kasno u Glamočanima kod Banje Luke ubijeni su banjalučki biznismen Slaviša Krunić i njegov tjelohranitelj, a u razmjeni vatre poginuo je i jedan od napadača. Ubijeni  poduzetnik bio je vlasnik zaštitarske kompanije i kritičar vlasti bh. entiteta Republika Srpska
 O. Matavulj / Dnevni Avaz

Mještani Glamočana kod Banja Luke u Republici Srpskoj i dalje su u šoku zbog pokolja koji se sinoć odvio u njihovom naselju, pri čemu su smrtno stradali poduzetnik Slaviša Krunić, njegov tjelohranitelj Žarko Pavlović te napadač na njih dvojicu Željko Kovačević.

Ubijeni Krunić bio je godinama uspješan poduzetnik, vlasnik niza tvrtki, između ostalog tvrtke Žitoprodukt te zaštitarske kompanije Sektor Security, a ubijeni Pavlović mu je bio tjelohranitelj.

Obojica su u Glamočanima bili u vozilu kada je na njih ispaljeno više rafala iz strojnica.

Odležao devet i pol godina

Policija je na nogama, traži se drugi napadač, a u javnost dolazi sve više detalja o usmrćenom napadaču Kovačeviću koji je, po izvješćima lokalnih medija, otprije itekako poznat policiji.

U pucnjavi je teško ranjen i drugi Krunićev pratitelj G. I. (38), koji je zadobio prostrjelne rane no podvrgnut je kirurškoj intervenciji u bolnici i stanje mu je stabilno.

Kako javlja Alternativna televizija Banja Luka, Željko Kovačević je još devedesetih bio dio organizirane skupine razbojnika koja je pljačkala i haračila Banja Lukom, zbog čega je osuđen na jedanaest godina robije, od čega je "odležao" devet i pol godina.

To ga nije smirilo već je 2011. ponovno uhićen u akciji "Strijelac", također zbog organizacije grupe provalnika, a posljednji put u javnosti se za njega čulo 2016. godine kada je potvrđena optužnica protiv njega zbog kamatarenja. Od Amira Smailagića, vlasnika popularne banjalučke ćevapdžinice, uzeo je 25 tisuća maraka, javlja ATVBL.

Hrvatska je za Kovačevićem također tragala putem Interpola zbog sumnje u razbojstvo i pokušaj ubojstva iz 2009., no sud u BiH nakon uhićenja ga je pustio na slobodu jer je imao državljanstvo.

Banjalučki mediji prenose, pozivajući se na izjavu načelnice Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske, kako su policijski službenici priveli "više osoba u vezi sa slučajem trostrukog ubojstva u Glamočanima kod Banjaluke". Banjalučke Nezavisne novine neslužbeno saznaju kako je policija uhapsila Emilija Baldu u toku akcije privođenja osumnjičenih za ubojstvo.

Navodi se kako je Baldo, od ranije poznat policiji, poznat i po tome što je ranjen u pokušaju bijega iz banjalučkog Okružnog suda 2.11.2006. godine, neposredno prije izricanja osuđujuće presude od devet godina zatvora za veći broj kaznenih djela razbojništava.

Ubojstvo s potpisom vlasti

Mafijaško ubojstvo nadomak Banja Luke šokiralo je građane, ali i institucije. Narodna Skupština Republike Srpske prekinula je danas rad na traženje zastupnika, a reagirao je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je na Twitteru, prenijeli su mediji, napisao kako se radi o "ubojstvu s potpisom vlasti".

Po dosad poznatim detaljima iz istrage, Krunić je ubijen u dvostrukoj sačekuši koja je smještena pred ulazom u njegovu obiteljsku kuću nedaleko mjesta Jablan. Napadači su, javlja Al Jazeera Balkans, čekali da auto u kojem je bio Krunić u pratnji tjelohranitelja uspori, a nakon toga ispalili više rafala u njegovu Toyotu.

- Očigledno je da se radilo o unaprijed pripremljenoj likvidaciji Slaviše Krunića. Točan broj napadača, kao i vrsta oružja iz kojeg su pucali, bit će poznato nakon uviđaja - ispričao je izvor iz istrage za AJB.

Kako javlja sarajevski Dnevni Avaz, u Glamočanima je trenutno opsadno stanje. U zraku je policijski helikopter, a na terenu su pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice. U tijeku je očevid, a šire područje oko mjesta događaja blokirano je.

'Deklarirani Bosanac'

Godinama unazad Krunić se suočavao s pokušajima vlasti RS-a da ga reketiraju, jer nije pod lupom vladajućih struktura, pišu bh. mediji.

Gostujući na Face TV-u, osvrnuo na svoje porijeklo te bespotrebno etiketiranje na nacionalnoj osnovi.

Krunić je javno govorio da je Srbin, ali i Bosanac, jer je rođen u Bosni i Hercegovini, kao i njegov djed te njegova djeca.

"Ja sam Srbin, ali i Bosanac. Moj otac je rođen tu, moj djed, a i moje dijete. Ja danas živim u Bosni i Hercegovini i moja cijela familija. Ja ne planiram ići odavde. Želim imati normalan život u ovoj državi. Kako se zvala republika u kojoj sam ja rođen? Bosna i Hercegovina. Ja sam rođen u Bosni i Hercegovini i ja sam Bosanac. Iznerviraju me kada mi kažu 'Kako možeš tako govoriti?' Pa, to je realnost. Ne smeta mi da mi susjed kaže da je Hrvat ili Bošnjak, kao ni kada mi netko kaže da sam Srbin. Kod mene su uvijek upaljena svjetla za sve. Onima kojima to smeta, treba upaliti svjetlo u tunelu", govorio je Krunić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 14:33