IZA ZATVORENIH VRATA

DETALJI S BERLINSKOG SUMMITA Blic: 'Na trenutke je sve bilo na rubu otvorenog sukoba, incident je nastao i na zajedničkom fotografiranju'

 
 REUTERS

Sastanak lidera Zapadnog Balkana i EU, koji je održan u Berlinu u organizaciji njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i s pitanjem Kosova u fokusu, obilježio je niz napetih situacija koje su bile na rubu otvorenog sukoba, piše Blic, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Akter svih sukoba bio je, kako navodi beogradski list, kosovski premijer Ramush Haradinaj koji se prvo navodno sukobio s Macronom, a onda u više navrata i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem.

Prema saznanjima Blica, francuski predsjednik se osobno založio i pokušao izvršiti pritisak na Haradinaja da Priština ukine takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH, koje su se prometnule u glavni kamen spoticanja u odnosima Beograda i Prištine, a uvedene su nakon što je propala kosovska inicijativa za primanjem te države, koju Srbija ne priznaje, u članstvo Interpola.

Macronova ponuda se, kako saznaje Blic, sastojala u uvođenju liberalizacije viznog režima EU za Kosovo u zamjenu za moratorij na sporne takse u trajanju od šest mjeseci. No, Haradinaj je to odbio i tada je navodno došlo do sukoba. Macron je, prema informacijama Blica iz diplomatskih izvora, bio nepokolebljiv.

- Oštro mu je poručio da on nije u poziciji da išta traži, a onda mu praktički zaprijetio da Priština u takvim okolnostima neće dobiti ništa, pa ni viznu liberalizaciju. 'Ja vam neću dati', rekao mu je na kraju Macron otvoreno - prenosi izvor Blica.

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel nije navodno imala razumijevanja za Haradinaja, iako se njegovo gledište o ideji prekrajanja granica poklapa s kancelarkinim - oboje joj se protive. Merkel je navodno u više navrata pokušavala razgovarati s njim i nagovoriti ga da promijeni poziciju, i imala je u tome dosta strpljenja, ali Haradinaj je ostao pri svom prvobitnom stavu.

Sukobi se tu, navodno, nisu završili. Drugačijeg stava od Haradinaja u Berlinu bio je, naime, i Hashim Thaci i njih dvojica su sve vrijeme bili na rubu otvorenog sukoba, tvrde diplomatski izvori za Blic. Za razliku od Haradinaja, Thaci nije snažan zagovornik spornih taksi te je navodno u Berlinu izrazio spremnost da one budu povučene, ali se istovremeno zalagao za dogovor o korekciji granica čemu se Haradinaj i Merkel pak protive. Zatražio je i odlučujuću ulogu SAD-a u pregovorima o Kosovu, što također ide kontra njemačkog stava, navodi Blic.

Otvoreni konflikt između dvojice kosovskih lidera dogodio se čak i prilikom poziranja za zajedničku fotografiju svih sudionika summita. Haradinaj i Thaci, naime, barem prema tvrdnji Blicovih izvora, nisu htjeli stati jedan pored drugog pa su ih organizatori doslovce morali na to natjerati.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron welcome Kosovo's Prime Minister Ramush Haradinaj to a meeting with Western Balkans leaders, at the Chancellery in Berlin, Germany, April 29, 2019. REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS

- Gotovo nitko od ključnih sudionika summita nije imao razumijevanja za ovakvo ponašanje i inzistiranje Haradinaja da neukidanjem taksi praktički blokira dijalog. I Merkel i Macron su u više navrata jasno rekli da je to neophodan uvjet, a s tim su se složili i Hrvati i Slovenci, koji su sudjelovali kao članice EU, kao i Crnogorci koji su na summit bili pozvani kao kandidati za članstvo, objasnio je izvor Blica.

O incidentu su pisali i prištinski mediji. Kako su naveli, iako je Haradinaj objavio na društvenim mrežama snimku 'njegova prijateljskog pozdravljanja s Macronom', na samom summitu nije bilo tako, već je došlo do žestokog sukoba njih dvojice zbog spornih taksi.

Prema izvorima prištinskog lista 'GazetaBlic', francuski predsjednik je oštro napao Haradinaja, rekavši mu da su takse razlog prekida dijaloga Beograda i Prištine, a u jednom trenutku je, kako se navodi, Macron podignuo prema njemu prst.

Bilo je, piše dalje prištinski list 'Gazeta Express', napetosti i kad je Thaci uzeo riječ. Navodi se da je više puta kritizirao EU, posebno zbog neodobravanja vizne liberalizacije.

Sastanak o Zapadnom Balkanu, u organizaciji Merkel i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, imao je za cilj, prema ranijim najavama, poboljšanje suradnje na Zapadnom Balkanu, a prije svega - pronalaženje rješenja za izlazak iz slijepe ulice u kojoj se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron welcome Serbian President Aleksandar Vucic and Serbian Prime Minister Ana Brnabic before a meeting with Western Balkans leaders, at the Chancellery in Berlin, Germany, April 29, 2019. REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS

Skupu je prisustvovao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:22