STRAVA U LONDONU

DETEKTIVI OTKRILI UZROK POŽARA Cijeli neboder izgorio i u smrt odveo bar 79 ljudi zbog pokvarenog zamrzivača i katastrofalne fasade

Požar u tornju Grenfell najgori je od Drugog svjetskog rata, a policija se pribojava da bi broj žrtava mogao i dalje rasti, s obzirom da se još uvijek ne zna sudbina određenog broja stanara.
 REUTERS

Požar koji je progutao cijeli stambeni neboder Grenfell u Londonu i odnio najmanje 79 života, izbio je u zamrzivaču proizvođača Hotpoint, a fasada zgrade je pala na svim sigurnosnim testovima, priopćila je u petak londonska policija. Policijska detektivka Fiona McCormack je kazala da se Hotpointov model zamrzivača FF175BP ne povlači iz prodaje te da proizvođač provodi dodatne testove.

Korporacija Whirlpool, koja posjeduje Hotpoint u Europi i azijsko-pacifičkim zemljama, izrazila je veliku tugu zbog strašne tragedije te poručila da će surađivati s vlastima u istrazi oko tog proizvoda.

- Riječi ne mogu izraziti našu duboku tugu zbog te strašne tragedije - priopćio je Whirlpool.

Britanski ministar poduzetništva Greg Clark je kazao da je taj tip zamrzivača proizveden između 2006. i 2009. te da je kompaniji poručio da bez odlaganja zamijeni bilo koji dio ukoliko se utvrdi da postoji rizik od upotrebe.

© Metropolitan Police

- Sada imamo dokaz stručnjaka da požar nije namjerno izazvan - kazala je McCormack.

Policija navodi da niti izolacija niti pločice korištene u oblaganju zgrade od 24 kata nisu prošle sigurnosne testove i zato se vatra brzo proširila.

- S obzirom na veliki broj mrtvih, razmišljamo o podizanju kaznene prijave za ubojstvo iz nehata te kršenje zakona i zakonskih odredbi - dodala je McCormick.

Požar u tornju Grenfell najgori je od Drugog svjetskog rata, a policija se pribojava da bi broj žrtava mogao i dalje rasti, s obzirom da se još uvijek ne zna sudbina određenog broja stanara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:28