PRIJETI JOJ OPOZIV

Dilma upozorava na državni udar

Brazil's President Dilma Rousseff (C), General Attorney Jose Eduardo Cardozo (L) and Justice Minister Eugenio Aragao attend a meeting with jurists at Planalto Palace in Brasilia, Brazil, March 22, 2016. REUTERS/Adriano Machado
 ADRIANO MACHADO/Reuters

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff u utorak je u Braziliji odlučno osudila, kako je rekla, pokušaj oporbe da izvede "državni udar na demokraciju" u parlamentu koji raspravlja o zahtjevu za njezin, sve izvjesniji, opoziv.

"Savjest mi je mirna, nisam počinila nikakvo kazneno djelo, nikakvu nepravilnost. Nikada neću odustati, neću podnijeti ostavku", istaknula je predsjednica s ljevice u govoru u predsjedničkoj palači gdje se sastala s pravnim stručnjacima koji dijele njezino stajalište.

Posebno povjerenstvo sa 65 zastupnika koje treba dati prvo mišljenje, od petka ubrzano proučava zahtjev oporbe za opoziv Rousseff čija se koalicija u parlamentu raspada.

Desna oporba optužuje predsjednicu da je 2014. uljepšavala račune državne uprave kako bi umanjila veličinu javnog deficita i tako si pripremila teren za reizbor.

Rousseff bi mogla biti optužena za "povredu administrativne odgovornosti" predviđenu u ustavu.

Zahtjev za opoziv "nije pravno utemeljen", uzvratila je.

"Bit ću izravna", rekla je Rousseff. "Ovo što se događa je državni udar na demokraciju".

Od početka svog drugog mandata Rousseff je zapala u ozbiljnu političku krizu koju pogoršavaju stalna otkrića u vezi s korupcijskim skandalom Petrobras koji baca sjenu na njezinu većinu, dok je brazilsko gospodarstvo već drugu godinu zaredom u recesiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:03