SLIJEDI STEGOVNI POSTUPAK

DIPLOMATSKI INCIDENT: UN prosvjedovao kod vlasti BiH zbog uvredljive usporedbe bivšeg veleposlanika

 Gorana Jakovljevic / Anadolu Agency / Profimedia, Abaca

Bivši veleposlanik BiH pri UN-u, sada zaposlenik ministarstva vanjskih poslova Ivica Dronjić izazvao je diplomatski incident nespretnom usporedbom BiH s Moldavijom, zbog čega je reagirao UN, a ministar vanjskih poslova Igor Crnadak bio prisiljen ispričavati se najavivši istodobno stegovni postupak protiv Dronjića.

"Naš rejting u UN-u je takav, naš regionalni koordinator kod nas ovdje u Sarajevu je iz Moldavije. Znači, Moldavija nam je postala Zapad", kazao je ironično Dronjić, koji je i član HDZ BiH, gostujući prošlog tjedna u programu regionalne televizije N1 i referirajući se na činjenicu da moldavska državljanka obnaša dužnost voditeljice ureda Razvojnog programa UN u Sarajevu (UNDP).

Ova Dronjićeva usporedba bila je dio odgovora na pitanje kako danas BiH izgleda u očima međunarodne zajednice, a bivši veleposlanik pri UN-u o tome nije imao ništa pohvalno za kazati.

Na tu usporedbu ekspresno su reagirali iz ureda UN u Sarajevu očevidno uvrijeđeni Dronjićevim nipodaštavanjem uloge njihove dužnosnice.

“Željeli bismo istaknuti da su kao organizaciji koja pridaje najveći značaj svom odnosu sa svih svojih 193 države članice i koja je uspostavljena na premisi punog poštovanja ravnopravnosti i ljudskih prava takve izjave neprihvatljive", stoji u prosvjednoj noti upućenoj Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Podsjetili su i kako je UN-ova agencija, koju vodi Moldavka Steliana Nederi, u BiH uložila 250 milijuna dolara pomoći namijenjene poboljšanju uvjeta života svih stanovnika.

Šef bosanskohercegovačke diplomacije Crnadak u utorak se o ovom slučaju očitovao izjavom u kojoj je naveo kako to što je govorio Dronjić nema veze s politikom BiH.

"Ivica Dronjić na ovaj je način ugrozio napore koje BiH kroz institucije na svim razinama vlasti godinama ulaže u suradnju s ovom najvažnijom međunarodnom organizacijom", izjavio je Crnadak.

Kazao je kako je o svemu otvorena istraga koja treba utvrditi postoji li temelj za stegovnu odgovornost bivšeg veleposlanika koji sada ima status državnog službenika.

Ivicu Dronjića na dužnost veleposlanika pri UN-u postavio je bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović. U veljači ove godine prije isteka mandata smijenio ga je tada novi član Predsjedništva BiH Željko Komšić i u New York poslao Svena Alkalaja koji je ranije obnašao dužnost ministra vanjskih poslova BiH.

Dronjić je jedan od 27 veleposlanika BiH iz hrvatske odnosno srpske "kvote", koje su odmah po preuzimanju dužnosti članova Predsjedništva BiH smijenili Komšić i Milorad Dodik.

"Mislim da je posrijedi nepromišljenost gospodina Komšića koja će tek imati nesagledive posljedice po vanjskopolitički ugled BiH u svijetu. Smjena veleposlanika je prva odluka o kojoj je Predsjedništvo BiH uspjelo postići konsenzus. Dvojica su se složila, a treći je samo klimnuo glavom, iako im je teško da se dogovore oko bilo čega", bio je Dronjićev komentar tog velikog vala smjena.

On je u intervjuu za "Dnevni avaz" nakon smjene upozorio kako štetu trpi cijela država, a ona je rezultat isključivo Komšićeve potrebe za obračun s HDZ-om.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:44