SASTANAK NA VISOKOJ RAZINI

DIPLOMATSKI IZVORI O BREXITU 'Stvari napreduju, nazire se svjetlo na kraju tunela. Britanija i EU trebaju dogovoriti još samo jedno otvoreno pitanje'

 
Britanska premijerka Theresa May i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker
 Profimedia, Eyevine

Pitanje Gibraltara jedino je koje još treba riješiti za postizanje globalnog sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, ocijenili su petak diplomatski izvori nakon sastanka u Bruxellesu.

Zbrka u vezi tog teritorija je jedino još otvoreno pitanje i treba se dogovoriti oko teksta sporazuma, rekao je jedan diplomat nakon sastanka na visokoj razini nacionalnih pregovarača iz 27 zemalja članica EU-a, dva dana prije ključnog summita.

Drugo problematično pitanje - buduća prava ribolova u britanskim teritorijalnim vodama, riješeno je, rekao je jedan drugi diplomatski izvor.

"Stvari napreduju, nazire se svjetlo na kraju tunela", kazao je diplomatski izvor.

"Naporno radimo", kratko je komentirao glavni pregovarač 27 zemalja EU-a Michel Barnier nakon tog sastanka.

Španjolska je zaprijetila da će se usprotiviti svakom sporazumu o brexitu ukoliko ne dobije jamstva da će raspolagati pravom veta na buduće pregovore u pogledu Gibraltara, britanske enklave na jugu Španjolske koja traži neovisnost.

"Svaki sporazum između EU-a i Britanije mora unaprijed dobiti zeleno svjetlo Španjolske kada se radi o Gibraltaru", rekla je glasnogovornica vlade Isabel Celaa u petak.

The Spanish city of La Linea de la Concepcion (rear), and the top of the Rock, a monolithic limestone promontory, are seen next to the construction (R) of Cape Vantage, in the British overseas territory of Gibraltar, south of Spain August 16, 2013.   REUTERS/Jon Nazca/File Photo
REUTERS

"Stvarno smo otvoreno i konstruktivno pregovarali s EU u područjima povezanim s Gibraltarom i usko smo surađivali sa Španjolskom", rekla je u petak glasnogovornica britanske premijerke Therese May.

Konzervativna čelnica će se u subotu navečer sastati u Bruxellesu s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom uoči izvanrednog summita na kojem bi se trebao skicirati sporazum britanskog povlačenja i okvir britanskih odnosa s EU nakon brexita.

May je u petak rekla da Europska unija neće ponovno pregovarati o brexitu ako britanski parlament odbije aktualnu verziju sporazuma o izlasku.

"Ne vjerujem da će nam dati bolji sporazum ako im kažemo 'ljudima se ovaj ne sviđa, možemo li dobiti drugi", kazala je za radio BBC.

Čelnica sjevernoirskog DUP-a Arlene Foster smatra pak da bi May morala zatražiti od Europske unije bolji ugovor o razdruživanju.

Ona je kazala da je pogrešno reći da postoje samo dvije opcije: dogovor koji je ispregovarala May ili izlazak bez sporazuma. Postoji i opcija boljeg sporazuma, smatra Foster.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:42