PROTIVNICI REŽIMA

Disidenti iz Kine u svađi zbog Nobelove nagrade

Pretpostavlja se da je Liu Xiaobo tek u nedjelju saznao da je dobio Nobelovu nagradu za mir
This undated image provided by Voice of America shows Chinese dissident Liu Xiaobo who won the 2010 Nobel Peace Prize Friday Oct. 8, 2010. (AP Photo/voanews.com)
 AP

PEKING - Kada je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir Liu Xiaobo u prosincu 2008. pokrenuo akciju potpisivanja “Povelje 08”, kojom su se zahtijevala veća ljudska prava i slobode, u intelektualnim je krugovima u Kini nastalo uzbuđenje, nada da bi se nešto uistinu moglo dogoditi, piše tadašnji dopisnik talijanske La Repubblice Federico Rampini.

Liu je uspio ujediniti kineske disidente s različitih strana, no to nije dugo potrajalo, tvrdi talijanski novinar.

“Sjećam se da se simultano na različitim kineskim internetskim sajtovima pojavila Povelja 08, koja je imala efekt bombe i koja je ostala vidljiva nekoliko dana prije prvih intervencija cenzora. I za tu je objavu kasnije Liu Xiaobo platio kaznom od 11 godina zatvora u maksimalnoj izolaciji, deportacijom 500 kilometara od svoga doma”, prisjeća se Rampini.

Među potpisnicima Povelje bilo je više od 300 intelektualaca, i to ne samo “ubičajenih sumnjivaca” - poznatih disidenata koji su živjeli pod stalnom policijskom prismotrom ili u kućnom pritvoru - nego i mnogih uglednih profesionalaca, odvjetnika, pisaca, umjetnika, novinara, a među njima je bio čak i bivši lider komunističke omladine Zhang Zuhua.

Agenda nije predviđala destabilizaciju, nego postupne promjene, “sve ionako upisane u kineski ustav”: slobodu medija i slobodu udruživanja, neovisno sudstvo, vjerske slobode, zaštitu okoliša, vrijednosti koje su mogle ujediniti različite kineske disidente, etničke i vjerske manjine poput tibetanskog lidera Dalai Lame, lidericu Ujgura Rebiyu Kadeer, progonjene katoličke biskupe i svećenike, intelektualce u egzilu, borce za zaštitu okoliša, novinare.

Bilo je to vrijeme kada su se probudile nade da bi se mogao “otvoriti prostor za još jedan Tiananmen: ovaj put mirna tranzicija, u jednoj Kini koja je bogatija, modernija, zrela za demokraciju”, piše Rampini.

No, među kineskim su se disidentima s vremenom vratile stare podjele. Nekoliko dana prije proglašenja dobitnika nagrade, 14 kineskih disidenata u egzilu uputilo je pismo norveškom odboru za Nobela da Liu nije “prikladan” kandidat te su ga optužili da se nije zauzeo za progonjene pripadnike duhovnog pokreta Falun Gong i da je s vremeno prestao biti dovoljno oštar prema režimu. Među potpisnicima su Zhang Guoting, pisac koji sada živi u Danskoj, Brian Hexiang iz New Yorka i Lu Decheng iz Kanade.

Pretpostavlja se inače da je Liu tek u nedjelju, dva dana nakon proglašenja, doznao da je dobio nagradu. Vijesti mu je trebala prenijeti njegova supruga Liu Xia, kojoj su prema tvrdnjama Xiaoboova brata vlasti za nedjelju zakazale posjet zatvoru. No, mobitel Liu Xie u nedjelju je drugi dan zaredom bio isključen i nitko nije točno znao gdje je. Ona je u petak novinarima AFP-a uspjela ispričati da joj je uoči proglašenja nagrade u stan stigla policija te da su je pokušali odvesti iz Pekinga, kao što kineske vlasti često kritičare režima, vjerske disidente, a ponekad i članove njihovih obitelji, prisiljavaju da napuste glavni grad uoči osjetljivih obljetnica i događaja.

Kineske vlasti, koje su oštro kritizirale Nobelov odbor što je nagradu dodijelio “osuđenom kriminalcu”, u prvi su mah uvele posvemašnju informativnu blokadu vijesti o Nobelu, pa je baš u vrijeme priloga o tome nestajao signal CNN-a, poruke na kineskoj verziji Twittera o Liuu su brisane, a nisu se mogle slati ni SMS poruke s njegovim imenom. Ni u nedjelju pretrage na internetskim tražilicama iz Kine za termine “Liu Xiaobo” i “Nobelova nagrada za mir” nisu davale rezultata.

Liu: Ja nemam neprijatelja i nemam mržnje

“Ja nemam neprijatelja i nemam mržnje. Nitko od policajaca koji su me pratili, uhitili i ispitivali, tužitelja koji su me tužili ili sudaca koji su me osudili nije moj neprijatelj. Nadam se da ću moći prevladati svoju kob i razumjeti razvoj države i promjena u društvu da bih se najboljim namjerama suprotstavio neprijateljstvu režima, a mržnju demontirati ljubavlju.”

“Pitajte me što je bilo moje najsretnije iskustvo u posljednja dva desetljeća, i ja ću reći da je to bilo to što sam dobio nesebičnu ljubav svoje supruge, Liu Xiae. Ona ne može biti prisutna danas u sudnici, ali ipak ti želim reći, draga moja, da sam siguran da će tvoja ljubav biti sa mnom zauvijek.”

Galaksija ostalih disidenata:

*Vjerski disidenti

Dalai Lama - duhovni vođa Tibetanaca, živi u egzilu u Indiji

Rebiya Kadeer - politička aktivistica za prava Ujgura, muslimanskog manjinskog naroda, živi u egzilu u Sjedinjenim Državama

*Katolički biskupi

Zhao Zhendong

Shi Enxiang

Su Zhimin

*Potpisnici Povelje 08

Xu Youyu - filozof, docent Akademije društvenih znanosti u Pekingu

Mo Shaoping - pravnik

Zhen Enchong - odvjetnik iz Šangaja

Zhang Zuhua - bivši lider komunističke omladine

Li Datong - novinar

* Bivši lideri s Tiananmena

Xio Qiang - živi i predaje na Berkleyju

Gao Xingjian - dobitnik Nobelove nagrade za književnost, živi u Parizu

Bian Hexiang - istaknuti član Kineske demokratske stranke, živi u SAD-u

Ma Jian - romanopisac, živi u Londonu

Zhang Guoting - pisac koji je u kineskom zatvoru proveo 22 godine, a sada živi u Danskoj

Lu Decheng - uhićen tijekom sukoba, sada živi u Kanadi

* Zaštita okoliša

Dai Quing - novinarka i liderica boraca za zaštitu okoliša

* Internet

Wang Xiaoning - bloger, osuđen 2003. na 10 godina zatvora zahvaljujući tome što je Yahoo policiji pokazao njegove e-mailove

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:12