JULIJA

DIVLJA MEGAOLUJA POHARALA NJEMAČKU I NIZOZEMSKU Otkazuju karnevalske povorke: 'Postoje stvari između neba i zemlje na koje ne možemo utjecati'

 
Nizozemska
 GinoPress B.V. / ANP / AFP

Snažni vjetrovi i jake kiše koje je donijela oluja Julija poremetili su karnevalske planove diljem Njemačke i Nizozemske.

Njemački meteorološki zavod (DWD) u nedjelju je upozorio na snažne vjetrove i neprestanu kišu u pokrajinama Sjeverna Rajna-Vestfalija i Donja Saska te u središnjoj Njemačkoj i Saskoj.

Čuvena karnevalska parada u zapadnom Düsseldorfu otkazana je u nedjelju, ali bi se parada u ponedjeljak trebala održati, rekli su organizatori.

U Kölnu, gdje se očekuju stotine tisuća ljudi na karnevalskim proslavama koje će označiti početak korizme, skraćeno je trajanje povorki, ali one će se ipak održati u nedjelju.

Nekoliko manjih povorki je otkazano.

Revellers hold on to their costumes during strong winds in Maastricht, The Netherlands, on February 23, 2020. (Photo by Marcel VAN HOORN / ANP / AFP) / Netherlands OUT
AFP
oluja Julija pokvarila karneval u Nizozemskoj (na fotografiji: Maastricht)

Organizatori festivala u Kölnu nadaju se da će parada ipak proći kroz grad kako je planirano.

Povorka na Pokladni ponedjeljak u Kölnu, poznat kao Ružin ponedjeljak, manje je podložna olujama nego ona u Düsseldorfu.

Carnival revellers walk past by police officers at the Women's Carnival Day in Cologne, western Germany on February 20, 2020. - The festivities begin with
AFP
karneval u Kölnu u Njemačkoj

DWD je upozorio na vjetrove do 100 kilometara na sat u središnjoj Tirinškoj i orkanske vjetrove u planinama.

Najveća karnevalska povorka u Tirinškoj trebala je proći kroz Erfurt u nedjelju u podne. No tradicionalna ulična parada je otkazana.

Organizatori karnevala u gradovima Ilmenau i Diedorfu u Tirinškoj također su otkazali događanja.

- Postoje stvari između neba i zemlje na koje čak ni mi ne možemo utjecati - objavili su organizatori na Facebooku.

Više karnevalskih povorki otkazali su i u Nizozemskoj zbog snažnih vjetrova. Samo u južnim pokrajinama Limburg i Brabant otkazano je oko 80 parada, objavili su lokalni mediji.

Otkazana je i povorka u Oldenzaalu koja svake godine privuče 100.000 ljudi. Mnoge općine pomaknule su svoje parade na Pokladni ponedjeljak ili utorak.

U Njemačkoj se očekuju kiša, grmljavina i hladnije vrijeme u utorak te u srijedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:48