NE PIŠE NAM SE DOBRO

DJELATNICI EUROPSKE AGENCIJE ZA LIJEKOVE REKLI GDJE BI SE NAJRADIJE PRESELILI Više od 70 posto njih dalo bi otkaz u slučaju preseljenja u Zagreb

 Hannah McKay/File Photo / REUTERS

Većina djelatnika Europske agencije za lijekove (EMA) bila bi voljna nastaviti raditi u agenciji u slučaju da se za novo sjedište EMA-e odabere Amsterdam, Barcelona, Kopenhagen, Milano ili Beč, piše Euobserver. Prema ankete provedenoj unutar same agencije, 65 posto osoblja ne bi dalo otkaz u slučaju da se EMA preseli u jedan od prethodno navedenih gradova.

Međutim, ako se odluči da se EMA seli u Atenu, Bratislavu, Bukurešt, Helsinki, Sofiju, Varšavu, Zagreb ili na Maltu, više od 70 posto djelatnika agencije napustilo bi svoje radno mjesto.

Rezultati ove ankete objavljeni su zajedno s EMA-inom procjenom 19 ponuda za domaćinstvo. Podsjećamo, EMA se zbog Brexita mora iz Londona premjestiti u neki drugi grad unutar Europske unije.

Europska agencija za lijekove ustanovljena je 1995. godine te štiti i promiče zdravlje ljudi i životinja evaluacijom i praćenjem lijekova u Europskoj uniji, a u njoj je zaposleno oko 600 ljudi.

EMA-ina procjena ponuda za domaćinstvo objavljena je samo nekoliko dana nakon što je Europska komisija objavila svoju procjenu ponuda. Dok je procjena Europske komisije bila samo rezime ponuda, u EMA-inoj se procjeni svaka ponuda vrednovala.

Dok je Europska komisija u svoju procjenu uvrstila isključivo podatke koje su joj pojedine države koje žele ugostiti EMA-u poslale, EMA je u svoju procjenu uključila i sve javno dostupne podatke o potencijalnim gradovima domaćinima.

EMA je uz pomoć četiri boje - tamno zelena, svjetlo zelena, svjetlo narančasta i tamno narančasta - rangirala pojedine aspekte ponuda gradova domaćina.

Tako je na primjer utvrđeno da prostupačnost uredskih prostora u Bratislavi, Lilleu, Malti, Sofiji i Zagrebu ne zadovoljava EMA-ine zahtjeve. S druge strane, Amsterdam, Barcelona, Bruxelles, Kopenhagen, Dublin, Milano i Beč ocijenjeni su kao vrlo pristupačni.

Škole koje bi potencijalno pohađala djeca djelatnika EMA-e u Milanu i Beču dobili su najviše ocjene, dok je procijenjeno da tržišta rada u Bonnu, Bruxellesu, Dublinu, Milanu, Sofiji i Varšavi partnerima djelatnika agencije ne nude prikladan pristup poslovima.

Ustanovljeno je Bratislava, Bukurešt i Varšava zaposlenicima agencije i njihovim obiteljima ne nude prikladan pristup zdravstvenoj zaštiti te da društveno okruženje u tim gradovima nije osobito tolerantno i otvoreno.

EMA je ocijenila da su uredski prostori u Copenhagenu i Bratislavi najbolji te da su Amsterdam, Barcelona, Bonn i Milano najspremniji primiti agenciju. S druge strane, Atena, Bukurešt, Malta, Porto, Sofija, Stockholm, Varšava i Zagreb ne mogu osigurati adekvatan poslovni kontinuitet agencije u slučaju preseljenja.

Formalno, EMA nema upliva u odluku gdje će se agencija preseliti. O tome odlučuju Europska unija i ministri unutarnjih poslova država članica.

O preseljenju će se razgovarati na summitu u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 16:03