'U POČETKU SU BILI DOBRI...'

DJEVOJKA S 12 GODINA POSTALA SEKSUALNA ROBINJA 'Sedam godina su me svaki dan prodavali mnogim muškarcima, u mojoj obitelji i školi ništa nisu znali'

Ilustracija
 Screenshot / YouTube

Napredak u znanosti i tehnologiji pomaže u globalnoj borbi protiv suvremenog ropstva i trgovine ljudima, rekao je u srijedu vodeći stručnjak za to pitanje na godišnjoj konferenciji posvećenoj osnaživanju žena i modernom ropstvu.

Od praćenja robovskog rada iz svemira do istraživanja povezanosti trgovine ljudima s deforestacijom, sveučilišni profesori, aktivisti i znanstvenici pronalaze načine za borbu protiv tog oblika kriminala, rekao je Kevin Bales, suosnivač humanitarne organizacije Free the Slaves.

Inovacije su pritom ključne jer ta unosna trgovina, vrijedna gotovo 150 milijardi američkih dolara na godinu, raste kako cijene robova padaju, rekao je Bales, profesor koji predaje suvremeno ropstvo na Sveučilištu u Nottinghamu.

Prosječan rob danas se prodaje za samo 90 dolara, dok je prije 200 godina vrijedio današnjih 40.000 dolara, rekao je.

"Možemo koristiti znanost kako bismo suzbili taj kriminal", rekao je na Reutersovoj godišnjoj konferenciji Trust, posvećenoj osnaživanju žena i modernom ropstvu.

Bales je istaknuo i napredak u prikupljanju globalnih podataka o ropstvu, nakon prvog takvog zajedničkog projekta UN-a, Međunarodne organizacije rada i zaklade Walk Free.

Procjenjuje se da je 2016. u svijetu bilo 40 milijuna robova, većinom žena i djece, koje se koristilo za prisilni rad, seks ili prisilne brakove, navode te dvije organizacije.

Najviše ih je u Indiji - između 14 i 18 milijuna.

Rights Lab Sveučilišta u Nottinghamu, prva svjetska istraživačka platforma za suvremeno ropstvo, koristi satelite kako bi locirala radne logore u Bangladešu i proizvođače cigli u Indiji koji su zloglasni po korištenju robovskog rada, uključujući djecu, rekao je.

Projekt "Slavery from Space" temelji se na radu online volontera koji pregledavaju satelitske snimke kako bi otkrili takve lokacije.

Istraživači nastoje i bolje razumjeti kako ropstvo utječe na um žrtava i moguće genetičko prenošenje trauma s generacije na generaciju, rekao je.

Svjedočenje bivše seksualne robinje

Na konferenciji je svjedočila i žrtva trgovine ljudima iz Velike Britanije, pozvavši da se učini više protiv takvih kriminalaca u cijelom svijetu, od bogatih britanskih i američkih četvrti do zabiti Indije.

Predstavivši se kao Sarah, što joj je lažno ime, kazala je da je u rukama trgovaca ljudima završila s 12 godina kada je živjela u skrbničkoj obitelji.

U početku su prema njoj bili dobri, dajući joj cigarete i drogu, no ubrzo su se promijenili i počeli prijetiti i njoj i njezinoj obitelji tvrdeći da im duguje 75.000 funti.

"Idućih sedam godina prodavali su me svaki dan mnogim muškarcima", kazala je, dodajući da nitko u njezinoj školi, socijalnoj službi i drugim vlastima nije shvatio što se s njome događa.

Prije četiri godine spasio ju je jedan policajac koji je shvatio o čemu je riječ i preselio je u sigurnu kuću. No vođa bande je umro i slučaj je zaključen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:44