STAKLENIČKI PLINOVI

'DO 2080. PRIJETI NAM TOTALNI POMOR BILJNIH I ŽIVOTINJSKIH VRSTA' Novi alarmantni podaci o klimatskim promjenama na Zemlji

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.05.2013. u 15:04

NTsOMZ

Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti ako vlade ne budu brzo djelovale

OSLO - Staništa mnogih biljaka i životinja drastično će se smanjiti u ovome stoljeću ako vlade ne budu brzo djelovale kako bi smanjile rastuće emisije plinova s učinkom staklenika, izjavili su znastvenici nakon proučavanja 50.000 vrsta diljem svijeta.

Znanstvenici iz Velike Britanije, Australije i Kolumbije izjavili su da su biljke, vodozemci i gmazovi najosjetljiviji na porast globalne temperature i promjene padalina.

Oko 57 posto biljaka i 34 posto životinjskih vrsta vjerojatno će izgubiti više od pola područja s klimom koja im odgovara do otprilike 2080. ako se ništa ne učini kako bi se ograničile emisije stakleničkih plinova iz elektrana, tvornica i vozila, napisali su znanstvenici u stručnom časopisu Nature Climate Change.

Najteže će biti pogođene vrste u subsaharskoj Africi, Australiji, Amazoni i Srednjoj Americi.

"Klimatske promjene će jako smanjiti biorazličitost, čak i za mnoge rasprostranjene životinje i biljke", rekla je Rachel Warren sa Sveučilišta East Anglia u Engleskoj .

Međutim, znanstvenici su rekli da bi vlade mogle smanjiti projicirani gubitak staništa za 60 posto ako globalne emisije plinova s učinkom staklenika dostignu vrhunac do 2016. i nakon toga krenu padati. Vrhunac do 2030. smanjio bi gubitke za 40 posto.

Izdvajamo