UVJERLJIVA POBJEDA

DOBIO JOŠ JEDAN SEDMOGODIŠNJI MANDAT Reis Kavazović ostaje na čelu Islamske zajednice u BiH

Husein Kavazović
 Davor Zunic / CROPIX

Dosadašnji poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović dobio je još jedan sedmogodišnji mandat na toj dužnosti, odlučili su u u subotu izaslasnici na redovitom izbornom saboru IZ BiH održanom u Sarajevu.

Za reizbor Reisa Kavazovića glasovao je 291 sabornik pa je on odnio uvjerljivu pobjedu nad jedinim protukandidatom Muamerom Zukorlićem koji je dobio 82 glasa.

Kavazović je nakon reizbora najavio kako će nastaviti djelovati na dosadašnji način i jačati funkcioniranje Islamske zajednice.

"Važno je da je naša zajednica cjelovita i jedinstvena a ona će i dalje nastaviti se razvijati. Smatram da ona ne treba mijenjati kurs, možda brzinu u radu", izjavio je Kavazović nakon što su objavljeni rezultati tajnog glasovanja.

Kao prioritet u radu u narednim godinama naveo je i suradnju s drugim vjerskim zajednicama.

"Nastavit ćemo unaprjeđivati naše odnose, s Katoličkom i Pravoslavnom Crkvom, sa Židovskom zajednicom i nastojati služiti dobru. Islamska zajednica treba biti na putu dobra, da poziva dobru, da se suprotstavlja i suzbija ono što je zlo", rekao je Kavazović.

Zukorlić, koji je ranije bio na čelu muftijstva u srbijanskoj pokrajini Sandžak, a nakon toga se politički aktivirao i sada je zastupnik u parlamentu Srbije, kazao je kako je svojom kandidaturom želio doprinijeti dinamičnosti procesa u IZ.

Kavazoviću je čestitao na reizboru te je najavio kako će i osobno doprinijeti očuvanju jedinstva muslimana.

U sastavu Islamske zajednice u BiH su i mešihati u Hrvatskoj i Sloveniji te Srbiji.

Ona je sljednica Islamske zajednice nastale 1882. godine koja je nastavila djelovati u različitim državno-pravnim okvirima na području bivše Jugoslavije.

U bivšoj SFRJ Islamska zajednica sa sjedištem u Sarajevu skrbila je o muslimanima u cijeloj tadašnjoj državi, a nakon njezina raspada zadržala je vjerske ovlasti nad BiH, Hrvatskom, Slovenijom te djelomice nad Srbijom u kojoj postoji i konkurentska islamska zajednica sa sjedištem u Beogradu, bliska srbijanskim vlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:29