POBJEGAO IZ ZEMLJE

'DOBIO SAM POLITIČKI AZIL U MAĐARSKOJ' Bivši makedonski premijer potvrdio napise provladinog dnevnog lista

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2018. u 17:50

Skopje, Makedonija, 280414.
U Makedoniji su odrzani prijevremeni parlamentarni izbori, te izbori za predsjednika Republike.
Makedonska vladajuca stranka VMRO-DPMNE osigurala je treci uzastopni mandat na celu drzave, sa premijerom Nikolom Gruevskim i predsjednikom Gjorgeom Ivanovom.
Nakon proglasenja rezultata, slavilo se na ulicama Skopja do kasno u noc.
Na fotografijama: premijer Nikola Gruevski.
Foto: Maja Zlatevska / CROPIX
Maja Zlatevska / CROPIX

 

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski rekao je u utorak da je dobio "politički azil" u Mađarskoj, kamo se sklonio prošlog tjedna kako bi izbjegao zatvor u svojoj zemlji, što je zategnulo odnose dviju zemalja.

"Republika Mađarska, članica EU-a i NATO-a odobrila je danas moj zahtjev za političkim azilom zbog političkog progona u Republici Makedoniji", objavio je Gruevski na Facebooku.

"Rekao sam da mi vlada želi oduzeti slobodu nedemokratskim putem, zloupotrijebivši makedonsko državno odvjetništvo i pravosudni sustav", dodao je.

Na upit AFP-a mađarske vlasti nisu komentirale ove informacije.

Iako mađarske vlasti nisu potvrdile tu informaciju, provladin dnevni list Magyar Idok objavio je u utorak na svojoj mrežnoj stranici da je zahtjev bivšeg makedonskog čelnika uspješno riješen, ne navodeći da je riječ o "političkom" azilu.

"Imigracijska služba je zaključila da Gruevski ispunjava zakonske uvjete za dobivanje izbjegličkog statusa", dodaje taj list. Usto je ocijenila da je "utemeljena" njegova tvrdnja kako mu je u Makedoniji život ugrožen, piše Magyar Idok.

Bivši predsjednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski vodio je zemlju od 2006. do 2016. Nikola Gruevski i mađarski premijer Viktor Orban nekoliko su puta iskazali svoju političku bliskost. Obojica su protivnici američkog milijardera mađarskog podrijetla Georgea Soroša, zbog njegove potpore imigraciji.

Gruevski je u listopadu osuđen na dvije godine zatvora zbog zlouporabe službene dužnosti prilikom nabave 600.000 eura vrijednog mercedesa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo