FRANCUSKA NA NOGAMA

'DOĐI DO MENE, NAUČIT ĆEŠ KAKO SE LJUBI' Otac dvoje djece (28) odveo djevojčicu (11) u svoj stan gdje su imali seksualni odnos. Je li to silovanje?

 
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

Prišao joj je u parku i počeo razgovarati. Pozvao ju je da ode s njim doma kako bi je naučio kako se ljubi. Odveo ju je u svoj stan u Montmagnyju kod Pariza i tu su se poseksali. Ona ima 11 godina, a on 28 i brani se da nije napravio ništa loše. “Izgledala je starije. Stalno laže, nije to nikakva nevina djevojčica.” Još u liftu oralno ga je zadovoljila, na putu do stana gdje je penetrirao u nju. Optuženi je otac dvoje djece.

Državno odvjetništvo u Pontoiseu pokraj Pariza sada tom 28-godišnjaku sudi, ali ne za silovanje, nego za seksualno zlostavljanje. Nema dovoljno dokaza da je riječ o silovanju, rekli su tužitelji i izazvali žestoku raspravu u Francuskoj. Naime, on djevojčicu nije tukao, nije je fizički ni sa čim prisilio. Ona je pristala, kažu njegovi odvjetnici. Jeste li vi normalni, pa to je dijete, odgovaraju udruge za zaštitu prava djece.

Bez opiranja

Može li 11-godišnjakinja uopće dati pristanak na seks? Ona je naprosto premlada, bila je previše zbunjena da mu se suprotstavi, ističu njezini odvjetnici. Obitelj je tražila da se 28-godišnjaku sudi za silovanje, ali u Francuskoj je silovanje kazneno definirano kao seksualna penetracija počinjena nasiljem, prisilom, prijetnjom ili iznenadno. A djevojčica se nije opirala. Trenutačno je u Francuskoj dobna granica za seks postavljena na 15 godina, prenosi portal France24, no bez dokaza da je seks iznuđen nasiljem, prisilom, prijetnjom ili iznenađenjem počinitelj može biti optužen samo za blaži oblik djela, za seksualno zlostavljanje. Za to je predviđena maksimalna kazna od pet godina zatvora i 87.000 eura, dok je za silovanje osobe mlađe od 15 godina moguća kazna do 20 godina zatvora.

Djevojčica je bila paralizirana od straha i nije se mogla braniti, tvrdi obitelj. No kako nisu imali dokaze da je muškarac koristio silu, nije optužen za silovanje. Nevažno je je li se djevojčica opirala ili ne, kad se radi o djetetu ne bismo uopće trebali raspravljati o pristanku na seksualni odnos, izjavila je odvjetnica Carine Diebolt ovaj tjedan.

Obitelj traži da sud preinači optužnicu i da 28-godišnjak bude optužen za silovanje. “Nije istina da je imala 11 godina, imala je 11 godina i 10 mjeseci. Dakle, nije dijete”, izjavio je odvjetnik obrane Marc Goudarzian u utorak na ročištu. Pritom je izgledala kao da ima 15 ili čak 17, tvrdi obrana.

“Nije rođena jučer”, kaže Goudarzian. Djevojčica danas ima 12. “Optuženi je jako dobro znao da je riječ o malom djetetu”, istaknula je koordinatorica Udruženja za zaštitu prava djece u Francuskoj Armelle Le Bigot Macaux. Sada se čini da im je sud dao za pravo jer je na posljednjem ročištu u utorak sudsko vijeće nakon cjelodnevnog zasjedanja odlučilo da optužnicu treba preinačiti i zatražilo novu istragu, prenosi AP. Zastupnica žrtve ocijenila je to pobjedom, iako suđenje tek treba početi. Novi datum za početak suđenja još nije određen.

I 2009. godine jedan muškarac oslobođen optužbi da je silovao djevojčicu (11)

To nije jedini takav slučaj: u studenome je sud u gradiću Meauxu oslobodio muškarca optuženog da je 2009. silovao 11-godišnjakinju. On je tada imao 22 godine. Branio se da mu je djevojčica rekla da ima 15 godina, no ona je tvrdila da to nije istina, prenosi France 24. Roditelji su shvatili što se dogodilo tek 2010. kad se vidjelo da je djevojčica trudna. Njezino dijete sada ima sedam godina i smješteno je u domu za nezbrinutu djecu.

Pravosudna praksa: Spolni odnos se dopušta od 12 godina

Velika Britanija - 16 godina

Austrija - 14 godina

Cipar - 17 godina

Malta - 18 godina

Vatikan - od 1929. do 2013. godine 12 godina, nakon toga 14 za žene, a 16 za muškarce

Japan - 13 godina

Pakistan - samo u braku, koji je moguć i s osobom mlađom od 12 godina

Meksiko - 12 godina, u velikom broju saveznih država

U buri koju je izazvao posljednji slučaj reagirao je i francuski predsjednik Emmanuel Macron, obećavši da će zakonski definirati dobnu granicu tako što će se seks s osobama mlađim od te granice automatski smatrati silovanjem. Sada je dobna granica 15 godina, ali se i za mlađe mora dokazati silovanje. Vjeruje se da će se novim zakonom propisati da se seks s mlađima od 13-15 godina smatra nezakonitim i kažnjavati kao silovanje. O točnoj dobnoj granici još se vode rasprave. Dvadesetak francuskih udruga za prava djeteta prosvjedovalo je pred sudom tražeći da se zakonska granica postavi na 15 godina starosti.

Rasprava u Francuskoj šokantno je daleko od rasprave koja se vodi u Americi i Velikoj Britaniji tragom pokreta #MeToo pa su neka sveučilišta već promijenila svoje etičke propise: da bi se seksualni odnos smatrao dobrovoljnim, sada traže da djevojka izrijekom pristane na to. Za razliku od tog novog senzibilnog anglosaksonskog pristupa, u Francuskoj se i za dijete pretpostavlja da je svjesno pristalo na seks ako se nije fizički branilo od napadača.

Normalni život

Pariški odvjetnik jedan je od onih koji takve zakonske propise smatraju nedopustivim. Ne vidim kako se žrtva može vratiti normalnom životu s takvom presudom u kojoj se navodi da je sama sudjelovala u kaznenom djelu, upozorava odvjetnik Cussigh, aktivist za prava djece.

Većina europskih zemalja ima postavljenu zakonsku granicu između 13 i 15 godina. U Hrvatskoj se spolni odnos s djetetom mlađim od 15 godina smatra silovanjem, ali nema kazne ako razlika u dobi među partnerima nije veća od tri godine. Za spolni odnos s mlađim od 15 predviđena je kazna od jedne do deset godina zatvora, ali ako počinitelj tvrdi da je izgledala starije, može proći bitno bolje. Kako piše u zakonu, počinitelj koji je bio u otklonjivoj zabludi da dijete ima najmanje 15 godina kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 16:01