INTERVJU NA TELEVIZIJI N1

DODIK KAŽE DA BI SRBI NA REFERENDUMU GLASOVALI ZA ODCJEPLJENJE REPUBLIKE SRPSKE OD BiH 'Ja podržavam zahtjev Hrvata za njihovim entitetom'

Milorad Dodik
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u srijedu da bi se građani tog entiteta izjasnili za odcjepljenje od Bosne i Hercegovine kada bi im se omogućilo glasovanje na referendumu, ali da sada nisu zrele međunarodne okolnosti za takav potez.

- Mi to racionalno promatramo, ali uvjeren sam kada bi se stvorili neutralni uvjeti za odluku naroda o statusu, da bi narod donio odluku na referendumu o samostalnoj Republici Srpskoj i izdvajanju od BiH, rekao je Dodik u intervjuu za bosanskohercegovačku redakciju televizije N1.

Rekao je kako nije pustolov da se uskoro upušta u organizaciju takvog referenduma zbog narušenih međunarodnih odnosa i napetosti između Zapada i Rusije. BiH je usporedio s bivšom Jugoslavijom koja je, kako je rekao, bila velika srpska zabluda.

- Naša povijesna politička zabluda je bila Jugoslavija, i jedna i druga. BiH nas neodoljivo podsjeća na Jugoslaviju, i uvijek je apstraktno pitanje kako može uspjeti mala Jugoslavija, ako nije velika, prisutno i kod nas, rekao je Dodik.

Dodik je podržao i osnivanje hrvatskog entiteta tvrdeći da bi takav potez vodio stabiliziranju prilika u Bosni i Hercegovini.

- Što se Hrvata tiče, to je njihov zahtjev. Mislim da bi BiH s tim statusom mogla biti stabilnija, i da to nije nauštrb teritorija Republike Srpske i njezinih prava, dodao je čelnik RS-a.

Upitan o odnosu s banjolučkim biskupom Franjom Komaricom koji je u više navrata upozoravao o nestanku Hrvata katolika s područja Republike Srpske, Dodik je rekao kako je za vrijeme mandata vlasti njegove stranke popravljen odnos prema katolicima i Crkvi. Opetovao je tvrdnje kako biskup Komarica iznosi neistine.

Dodik je ponovio i stav kako BiH neće postati članica NATO-a sve dok stajalište o tome savezu ne promijeni Srbija.

Najavio je da će se usprotiviti čak i aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) s NATO-om jer je u okviru toga procesa došlo do oduzimanja nadležnosti i imovine Republike Srpske.

- Mogu oni to aktivirati, samo ne znam kako će to realizirati u RS, rekao je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 18:38