CRTA ILI GRANICA?

DODIK NE ODUSTAJE 'Rusi ne zagovaraju referendum o odcjepljenu RS, no to neće spriječiti njegovu provedbu'

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako neće odustati od referenduma o odcjepljenju toga entiteta od Bosne i Hercegovine sve dok se stanje u toj državi ne stabilizira.

"Danas postoji entitetska crta. Jednog dana, naravno, moguće je da ona bude granica, zašto ne?", kazao je Dodik u intervjuu kojega je objavila srpska redakcija ruske provladine agencije Sputnjik.

Po povratku s gospodarskog foruma u Sankt Petersburgu gdje se nakratko sastao i s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom Dodik je kazao kako se Rusija ne miješa u eventualno organiziranje referenduma te je istaknuo kako su drugačije tvrdnje objede i nagađanja, uključujući ocjene koje je u nedavnom svjedočenju pred američkim Kongresom iznio zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika Hoyt Yee.

Taj je dužnosnik State Departmenta u svjedočenju pred kongresnim Odborom za vanjskopolitička pitanja 17. svibnja upozorio kako Rusija pokušava usporiti napredak na Balkanu što se vidjelo kod slučaja otvorenog pokušaja potkopavanja vlade u Podgorici preko "suptilnog podržavanja secesionističke retorike u Bosni", sve do odnosa prema statusu Kosova.

"Moskva koristi propagandu i lažne vijesti kako bi unijela nepovjerenje i nesigurnost, te osujetila pozicije prozapadnih političkih lidera", izjavio je tada Yee iznoseći ocjenu State Departmenta o stanju na Balkanu.

Dodik tvrdi kako su takve ocjene netočne te kako Yee koristi laži "kako bi od Rusije napravio monstruma".

"Niti jedan put tema razgovora s Putinom nije bila odvajanje, to je sve laž", kazao je Dodik ustvrdivši kako mu nitko i nikada u Rusiji nije ponudio nikakvu pomoć za organiziranje referenduma o odcjepljenju RS od BiH.

Iako takve potpore u Moskvi navodno nema Dodik stiče kako mu je veoma važno to što je svima uspio nametnuti temu o referendumu.

"To nam nitko ne može zabraniti i mi ćemo odlučivati o tome kad ćemo i hoćemo li, a prijetnje (Bakira) Izetbegovića ili nekog sa strane nas ne tiču", kazao je Dodik polemizirajući s Izetbegovićevim upozorenjima kako bi referendum neminovno vodio u sukobe i rat regionalnih razmjera.

Uvjet da referenduma u konačnici ipak ne bude, kako je pojasnio, je to da se Srbima u BiH zajamče prava koja im pripadaju po ustavu i Daytonskom sporazumu a u njegovoj interpretaciji to praktično znači ukidanje većine ovlasti što ih sada ima BiH kao država odnosno prepuštanje tih ovlasti entitetima uz slabu koordinaciju na državnoj razini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:54