ČELNIK RS NEZADOVOLJAN

DODIK O ISHODU SUĐENJA ŠESTORCI IZ BiH 'Do suđenja uopće ne bi došlo da su hrvatski političari održali Herceg-Bosnu. Ali previše su kombinirali...'

 
 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pridružio se u četvrtak komentarima o ishodu suđenja šestorici Hrvata iz Bosne i Hercegovine konstatirajući kako je to dokaz da Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije doprinio utvrđivanju istine i pravdi i kako će nakon njegova zatvaranja ostati četiri istine o ratnim zbivanjima - srpska, hrvatska, bošnjačka i "haaška".

"Izravni prijenos samoubojstva (Slobodana Praljka) jučer u sudnici Haaškog suda najbolje opisuje karakter, ozbiljnost i namjere tog suda. Možda je to i najstrašnija ilustracija funkcioniranja te pravosudne institucije koja je posijala novo sjeme razdora u BiH i sve nas zajedno dodatno udaljila od pomirenja", kazao je Dodik za novinsku agenciju RS.

Ponudio je i "originalno" viđenje uzroka optužnice i presude koja je izrečena Jadranku Prliću i ostaloj petorici. Sve je to, smatra Dodik, rezultat činjenice da je političko vodstvo Hrvata u BiH od 1991. godine "previše kombiniralo" pa je propuštena prilika za održanje Herceg-Bosne, a da je ona opstala ne bi bilo ni suđenja.

"Mislim da su se oni u političkim kalkulacijama od raspada nekadašnje Jugoslavije do danas 'prekombinirali'. Prvo su jasno podržali referendum o samostalnosti BiH, onda su nakon par godina ratovali protiv muslimana, a epilog tog ratovanja vidite u jučerašnjim presudama", rekao je Dodik.

Čelnik Republike Srpske nezadovoljan je ipak jer su u komentarima presude s hrvatske strane stizala podsjećanja o tome tko je zapravo odgovoran za rat u BiH i agresiju na tu državu te tvrdi kako nema nikakve odgovornosti Srba za ratna stradanja.

"Nema tu nigdje Srba i apsolutno je nekorektno da bilo tko s tim povezuje Srbe, Republiku Srpsku ili Srbiju", zaključio je Dodik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:03