PREDSJEDNIK REPUBLIKE SRPSKE

DODIK OD LIDERA AUSTRIJSKIH ULTRADESNIČARA TRAŽI POTPORU ZA POBJEDU NA IZBORIMA 'Vicekancelar nas apsolutno podržava, imamo zajedničkog neprijatelja'

 Robert Fajt / HANZA MEDIA

Predsjednik republike Srpske Milorad Dodik potražio je u ponedjeljak potporu za nastup na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini i od zamjenika predsjednika vlade Austrije, ultradesničara Heinza-Christiana Strachea a mediji u BiH koje kontrolira Dodik izvjestili su kako je tijekom njihova susreta u Beču on to i dobio odnosno kako je Stracheova potpora "apsolutna".

Prema navodima Radio-televizije RS (RTRS) Strache i Dodik zajedničkog su neprijatelja našli u islamističkim radikalima ali i u politici koju vode njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Strache i Dodik su kao središnju temu svojih bečkih razgovora odabrali problem ilegalnih migracija na Balkanu uz zaključak kako se tome mora odlučno suprotstaviti, posebice stoga jer drže kako s migrantima dolaze osobe koje su prijetnja sigurnosti.

"Razgovarali smo o migranskoj krizi koja je u fokusu BiH. Iskustva koja je imala Austrija su za nas veoma bitna i vidimo da je koncept koji je primijenila s novom vladom veoma uspješan i mi ćemo pratiti takva kretanja", izjavio je Dodik.

Kazao je i kako je s Austrijom danas lakše surađivati jer je Strache vicekancelar a vlada u kojoj je on vodi "uravnoteženu, racionalnu i realnu politiku".

Dodik i Strache razgovarali su i o izborima za Europski parlament naredne godine. Lider autrijske Slobodarske stranke (FPO) ocijenio je kako će oni označiti prekretnicu u politici Europske unije jer će poraziti politiku njemačke kancelarke Merkel i francuskog predsjednika Macrona.

Dodikove veze s austrijskim ultradesničarima traju godinama i on je i ranije pokušavao upravo preko Strachea oslabiti politički pritisak kojemu je izložen zbog promivoranja secesionističke politike u BiH.

Unatoč Dodikovim očekivanjima od uspostave vlade kojoj je na čelu Sebastian Kurz i u kojoj Strache ima visoku poziciju odnos Austrije prema BiH nije se promijenio a njezina vanjska politika ostala je usmjerena na očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH te poticanje reformi nužnih za članstvo te zemlje u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:01