USKORO OBLJETNICA

DODIK OPTUŽIO HRVATSKU VOJSKU ZA ETNIČKO ČIŠĆENJE U DRVARU 'Pokušali su Srbe istjerati s vjekovnih ognjišta'

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 14.08.2019. u 11:29

President of the Republika Srpska, Milorad Dodik, arrives to the ceremony marking the official commissioning of a 300 MW coal-fired power plant, the first and biggest private investment in the country's energy sector by UK based UK-based Energy Financing Team (EFT), in Stanari near Doboj, Bosnia and Herzegovina, September 20, 2016. REUTERS/Dado Ruvic
Dado Ruvić / REUTERS

Milorad Dodik

Srpski član kolektivnog predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik optužio je u srijedu hrvatsku vojsku da je 1995. u Drvaru provela "etničko čišćenje" Srba i ocijenio da bi obilježavanje oslobađanja toga grada od srpske paravojske bila "nepotrebna provokacija".

"U proteklom je ratu operaciju etničkog čišćenja tog prostora uz lokalne jedinice izvodila regularna vojska Hrvatske i oni su udruženim snagama pokušali istjerati Srbe s vjekovnih ognjišta", izjavio je Dodik, prenose  "Nezavisne novine" na svojoj internetskoj stranici.

HDZ-a Livanjske županije najavio je kako će 13. rujna u Drvaru biti obilježena obljetnica oslobađanja Drvara od srpskih snaga. Grad se nalazi u Federaciji BiH i jedna je od rijetkih većinski srpskih općina u tom entitetu.

No, lokalne se vlasti tome protive jer ulazak hrvatskih snaga u Drvar 1995. vide kao okupaciju. Ako županijski HDZ bude ustrajao na obljetnici, najavili su blokadu cesta prema gradu.

Nakon što su Hrvatska vojska i policija u operaciji "Oluji" porazili snage pobunjenih Srba u Hrvatskoj i oslobodili dotad okupirani teritorij, u suradnji s vlastima BiH isplanirana je zajednička operacija "Maestral" koja je provedena u rujnu 1995.

Akcija je trajala od 8. do 15 rujna i rezultirala je oslobađanjem oko dvije i pol tisuće četvornih kilometara teritorija BiH. Uz Drvar, tada su oslobođeni Jajce i Šipovo.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo