ENTITETSKA ZASTAVA

DODIK PODIVLJAO ZBOG UKLONJENE ZASTAVE Postavio zastavu RS ispred svog ureda, Džaferović naredio uklanjanje!

 
Milorad Dodik
 REUTERS

Predsjedatelj predsjedništva BiH Milorad Dodik nastavio je u subotu verbalni rat sa svojim kolegama u državnom vrhu, poručivši da ga ništa neće spriječiti da nastavi koristiti zastavu Republike Srpske (RS) gdje god i kako god bude želio.

Nakon što je u petak uklonjena entitetska zastava koju je Dodik postavio pred vratima svog ureda u predsjedništvu, on je lokalnim medijima kazao kako je to bio "histerični noćni juriš" čija je meta sam Daytonski sporazum.

"Taj potez simbolički samo potvrđuje namjeru hegemonističkih krugova u Sarajevu da protivno Daytonu eliminiraju RS, jer histerični noćni juriš na zastavu RS-a upravo to demonstrira", kazao je Dodik entitetskoj novinskoj agenciji Srna.

Dodik je u petak naredio da se u svečani salon predsjedništva u kojemu je primio vjerodajnice novog veleposlanika Srbije u BiH unese i zastava RS i postavi pored zastave BiH, iako je diplomatskim protokolom i zakonom o zastavi predviđeno da se u takvim situacijama ističe samo državna zastava.

Sporna zastava je nakon toga premještena u hodnik i postavljena ispred ulaza u Dodikov ured, opet na njegov zahtjev, no kada je on otišao iz zgrade predsjedništva, zastava RS-a je uklonjena i s tog mjesta po nalogu ureda bošnjačkog člana državnog vrha Šefika Džaferovića.

On i hrvatski član predsjedništva Željko Komšić na Dodikovu su provokaciju reagirali zajedničkom izjavom u kojoj su istaknuli kako neće tolerirati "bahato i nezakonito ponašanje" te kršenje poslovnika o radu predsjedništva.

Dodik je zaključio kako je to dokaz da je sjedište predsjedništva BiH za njega nesigurno mjesto jer tamo "vršljaju pripadnici raznih obavještajnih službi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:45