NEUSTAVNI DAN RS

DODIK SE U GOVORU PRED UZVANICIMA POŽALIO ŠTO VELIKA SRBIJA NIJE USPOSTAVLJENA JOŠ 1918. 'Srbi ovdje žive zato što moraju, BiH je nemoguća država'

Milorad Dodik
 Robert Fajt / CROPIX / CROPIX

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je u srijedu kako Srbi žive u BiH "zato što moraju" dodajući kako je to "nemoguća i besperspektivna zemlja".

"BiH nije naša želja, to je naše moranje", kazao je Dodik u Banjoj Luci u govoru koji je održao tijekom primanja u povodu obilježavanja 9. siječnja kao neustavnog praznika, dana RS-a.

Iako je ranije tijekom dana glavnu ulogu prepustio drugim dužnosnicima poput aktualne predsjednice RS-a Željke Cvijanović, na primanju priređenom za uzvanike Dodik je iskoristio priliku kako bi poslao poruke čiji je cilj bio prije svega osporavanje opstanka BiH i promoviranje Republike Srpske kao države.

Kazao je kako je BiH isključivo rezultat sile i međunarodnih utjecaja dok je za RS kazao kako predstavlja državu kakvu Srbi žele imati.

"BiH je nemoguća i besperspektivna zemlja koja smanjuje izglede za autonomi razvitak Srba", kazao je Dodik.

Poručio je kako bosanskim Srbima takav okvir ne treba te kako oni žele svoju zasebnu državu.

"Kada god nismo imali državu stradali smo, likvidirani u logorima u zadnjih stotinu godina", kazao je Dodik.

Uz to je održao kratku lekciju iz povijesti, ustvrdivši kako su srpski narod i vojska 1918. oslobodili cijeli Balkanski poluotok i drugim narodima koji tu žive "poklonili slobodu" te s njima stvorili zajedničku državu što je, kako je dalje elaborirao, bila greška jer je već tada zapravo trebalo napraviti neku vrstu velike Srbije.

Dodik je dodao kako je ponosan jer pripada generaciji političara koji su zaustavili prijenos ovlasti s entiteta na državu BiH te je najavio kako će svoj mandat u Predsjedništvu BiH posvetiti nastojanjima da se pozicija BiH svede na minimum ovlasti.

U Banjoj Luci se uz Dodika o tome što misli o RS očitovao i patrijarh Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) Irinej koji u govori ni jednom riječju nije spomenuo BiH.

Kazao je kako je RS izrasla u "ozbiljnu republiku" dodajući kako je ona nastala "kao potreba srpskog naroda da se okupi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:25