SEPARATIZAM

DODIK U INTERVJUU PREKRAJAO GRANICE, POKAZAO I KARTU Evo kako bi po njemu izgledala nova država, u njoj bi bile Srbija, R. Srpska i dijelovi Crne Gore

 
 Screenshot espreso.rs

Vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) upozorila je u ponedjeljak kako će odgovoriti istom mjerom uvođenjem pričuvnog sastava policije u Federaciji BiH i bošnjačkim županijama ukoliko vlasti u Republici Srpskoj realiziraju takve najave za svoj entitet, što je već izazvalo zabrinutost u dijelu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Ukoliko vlasti entiteta RS-a budu inzistirale na uvođenju pričuvnog sastava policije, to će izazvati odlučan i konkretan odgovor u Federaciji BiH i njezinim županijama, u vidu uvođenja pričuvnog sastava i opremanja policije u FBiH", priopćili su u ponedjeljak iz SDA.

Dodali su da Republika Srpska mora imati na umu da Federacija BiH "raspolaže s puno većim financijskim i drugim kapacitetima kada je u pitanju moguća nabavka dodatne opreme i angažiranje ljudstva za policijske snage".

"Uvođenje pričuvnog sastava narušit će dosadašnji balans u broju policijskih službenika i negativno utjecati na opću sigurnosnu sliku u Bosni i Hercegovini, posebno jer te najave dolaze u trenutku kada Milorad Dodik ponovo iscrtava neke nove karte tzv. 'velike Srbije', nauštrb BiH i Crne Gore", priopćeno je iz SDA.

Vlasti Republike Srpske najavile su donošenje izmjena zakon o policiji i unutarnjim poslovima kojim je predviđena mogućnost uspostave pričuvnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač ranije je naveo da će sastav imati oko 1.000 pripadnika.

U međuvremenu je čelnik SNSD-a Milorad Dodik, koji je i predsjedavajući BiH, u intervjuu za portal Espreso.rs nacrtao potencijalne granice Srbije koje bi uključile dio BiH i Crne Gore.

Godine 2017. ste nacrtali mapu na kojoj su Republika Srpska i Srbija jedna država, da li se i danas toga držite? - upitao je pomoćnik glavnog urednika portala Espreso.rs, Darko Zlojutro, čelnika bosanskih Srba.

- To će i biti jednog dana. Čekaj da pogledam da mi nešto ne podvališ, dobro bit će to i ovdje malo od Crne Gore, neće to ovako biti uvijek. To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Ja se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije... - rekao je, između ostalog Dodik gledajući u kartu koju mu je pokazao novinar, a na kraju intervjua se na nju i potpisao stavivši datum 15.2.20**, dakle nedefinirane godine, kada bi po njemu došlo do integracije spomenutih teritorija.

Kartu Dodikove tvorevine pogledajte OVDJE

Takva najave izazvale su reagiranja kod bošnjačkih stranaka.

"Dodik i vlasti u RS-u bi morali biti svjesni da su oni koji su 90-ih godina prošlog stoljeća u ime srpskog naroda crtali karte i uvodili pričuvne sastave završili u ćelijama Haškog suda, te da je pokušaj stvaranja 'velike Srbije' donio patnje i gubitke svim narodima u regiji, a naročito Srbima", naveli su iz SDA.

Američko veleposlanstvo u BiH prošloga tjedna je priopćilo kako će tražiti dodatne informacije o najavama uspostave pričuvnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Posebno zbog toga što su neke od nadležnosti izvan djelokruga ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske.

Vrijeme neposredno prije početka rata u BiH i bivšoj Jugoslaviji obilježila je uspostava pričuvnog sastava policija i dragovoljačkih postrojbi.

'Granica sa Srbijom na Drini do sudnjeg dana'

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upozorio je u ponedjeljak kako je granica na Drini stara 1000 godina te da neće biti "novih crtanja granica" ocijenivši da su zagovornici prekrajanja granica najveći protivnici svih građana zapadnoga Balkana.

On je pozvao Srbiju i Hrvatsku na pridržavanje međunarodnoga prava i potpisivanje ugovora o granici sa BiH.

Čelnik Vijeća ministara BiH kazao je, komentirajući na konferenciji za novinare najnovije crtanje granica Milorada Dodika, prema kojemu Republika Srpska, Srbija i dio Crne Gore čine jednu „srpsku državu“ , kazao u šaljivom tonu „kako je Dodik možda crtao granice gdje će biti 4G Plus mreža" te poručio kako će granica na Drini između BiH i Srbije ostati "do sudnjega dana".

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik nacrtao je, prilikom intervjua za srbijanski Espreso.rs, kojeg su u nedjelju prenijeli mediji u BIH, mapu "srpske države" koja će, kako je ustvrdio Dodik, jednog dana postati realnost, a u nju ulazi Republika Srpska, Srbija, pa čak i dijelovi Crne Gore.

Predsjedatelj Vijeća ministara BIH poručio je s tim u vezi kako BIH želi graditi dobrosusjedske odnose sa Srbijom i da se „ne treba obazirati na neozbiljne izjave pojedinaca“.

"Povezivanje bosanskohercegovačkog entiteta s Kosovom nema niti povijesno, a ni pravno utemeljenje. Nosimo odgovornost da se svi potrudimo otvoriti vrata budućnosti. Vrijeme je da na Balkanu prijeđemo na 5G, a sada smo izgleda na 2G mreži, kada je riječ o političkim odnosima", kazao je novinarima Zvizdić.

"Ako netko razmišlja mijenjati granice, onda je on najveći protivnik svih građana Zapadnog Balkana. Mi svi znamo kako se odluke na Balkanu jedino mogu mijenjati", upozorio je Zvizdić i zaključio da su dobri susjedi „ oni od čijih se postupaka ne strahuje“.

U posljednje vrijeme otkako su iznimno porasle napetosti u odnosima Kosova i Srbije, koja i dalje ne priznaje njegovu neovisnost, kao jedno od mogućih dugoročnih rješenja spominjala se i moguća razmjena teritorija, a takva ideja, koja je nailazila na potporu nekih krugova u obje zemlje, u konačnici nije službeno prihvaćena na Kosovu. No njezino isticanje kao mogućeg rješenja potaknulo je i izvjesna očekivanja i razmišljanja u Republici Srpskoj o mogućoj promjeni granica sadašnje države BiH, u kojoj je Republika Srpska jedan od dvaju bosanskohercegovačkih entiteta. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 06:23